SEGRE

OLIMPISME EFEMÈRIDES

“JJOO, un somni fet realitat”

Ahir va fer 30 anys de la nominació de Barcelona’92, de la qual la Seu va ser subseu || No va ser fins dos anys després que el COI va incloure l’eslàlom

Una competició al Parc del Segre, que acollirà el Mundial 2019.

Una competició al Parc del Segre, que acollirà el Mundial 2019.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Els Jocs Olímpics van ser per a la Seu d’Urgell un somni fet realitat”, diu Joan Ganyet, alcalde de la capital de l’Alt Urgell entre el 1983 i el 2003 i un dels protagonistes, per tant, de la subseu olímpica del 92. El mateix Ganyet era un dels membres de la candidatura barcelonina presents a Lausana (Suïssa) quan un dia com ahir de fa 30 anys (el 17 d’octubre del 1986), Juan Antonio Samaranch, llavors president del COI, va pronunciar una frase que ha quedat ja per a la posteritat: “a la ville de... Barcelona”.

“Va ser un moment d’emoció extraordinària”, recorda Ganyet, però fins dos anys després, el 1988, el COI no va donar llum verda perquè el piragüisme en aigües braves fos reconegut com a disciplina olímpica després de la seua efímera estrena a Munic 1972. “A Alemanya va ser esport d’exhibició i van ser uns Jocs molt tràgics (hi va haver un atemptat terrorista en el qual van morir 11 membres de l’equip olímpic israelià). Nosaltres teníem experiència a organitzar competicions al riu Valira i bona relació amb la Federació Internacional de Piragüisme, així que els vam demanar a Barcelona, i vull recalcar que no ens ho van oferir, que ens incloguessin com a subseu i, malgrat la llunyania, l’alcalde Maragall va tenir la generositat d’incloure’ns.”

L’alcalde de llavors, Joan Ganyet, i l’actual, Albert Batalla, reconeixen el gran llegat del Parc del Segre

Per a Joan Ganyet, el més important és el llegat que ha deixat a la ciutat. “Tenim el Parc del Segre que és un referent internacional. D’una banda serveix de parc urbà i ens va servir per canalitzar els rius després de les inundacions del 1982. És una instal·lació esportiva i turística de primer ordre i urbanísticament uneix molt bé la ciutat i el paisatge natural.”

L’actual alcalde, Albert Batalla, coincideix que “hi ha un abans i un després per a la ciutat amb els Jocs del 92” i va revelar que han començat els contactes amb Barcelona per coordinar algun acte el 25 de juliol vinent quan es compleixin 25 anys de l’inici dels Jocs. A més, aquesta setmana té previst rebre Seu Jacobi, filla del nord-americà Joe Jacobi, or olímpic del 92, que li va posar el nom en honor a la ciutat on va assolir el zenit com a piragüista.

Una competició al Parc del Segre, que acollirà el Mundial 2019.

Una competició al Parc del Segre, que acollirà el Mundial 2019.

tracking