El Barça resisteix a San Mamés i continua 9 punts per davant abans del clàssic (0-1)

El Barça guanya l'Athletic a San Mamés amb un gol de Raphinha i rebrà diumenge el Reial Madrid amb un avantatge còmode | El VAR va anul·lar un gol a Iñaki Williams al minut 87 per mans prèvies de Muniain

El FC Barcelona va enfortir el liderat al capdavant de la Lliga amb una victòria per 0-1 a San Mamés contra l’Athletic, que li permetrà rebre la pròxima jornada el Reial Madrid amb una còmoda renda de nou punts. Un Barça resultadista i poc brillant va acabar emportant-se els tres punts gràcies a un gol de Raphinha després que el VAR anul·lés un gol a Iñaki Williams, al minut 87, per unes clares mans de Muniain a la jugada que va propiciar l’acció atacant. El VAR també va revisar el gol del Barça, per un possible fora de joc, per donar finalment per vàlid el 0-1.

L’àrbitre, Gil Manzano, va invalidar el gol d’Iñaki Williams al veure la jugada al VAR, en la qual s’aprecia com l’acció amb què l’Athletic recupera la pilota, Muniain la toca amb la mà. Aquesta decisió, unida a la concessió del gol blaugrana, va fer enfadar encara més l’afició bilbaïna, que ja estava en contra del Barcelona, al qual van cridar “a Segona, a Segona” en diverses ocasions, llançant al terreny de joc imitacions de bitllets, com a protesta per al cas Negreira. En qualsevol cas, la victòria, després de l’únic gol validat, és per al Barça, líder ferm que continua veient el Madrid a 9 punts, a una setmana de rebre’l al Camp Nou, amb l’opció de deixar sentenciada la Lliga.

De sortida, Xavi va tornar al 4-3-3 que havia abandonat pel 4-4-2 i va apostar per Sergi Roberto de lateral i Ferran com a tercer davanter. L’Athletic va pressionar un Barcelona que va començar a prendre el control passat el quart d’hora. Ferran ja havia amenaçat al minut i mig amb un xut al lateral de la xarxa, ajustat al pal; i Nico havia respost amb un tret alt des de la frontal. El domini del joc va donar al Barça tres arribades perilloses i una gran oportunitat, un mà a mà de Lewandowski davant d’Agirrezabala. Però al golejador polonès se li’n va anar l’últim control. En aquells minuts Berenguer va estar a punt d’aprofitar una pilota llarga de Vivian en la qual Koundé no va mesurar bé i va acabar atrapant Ter Stegen. Però aquest Barça no està fi i l’Athletic el va posar a prova. Iñaki va estavellar una pilota al lateral de la xarxa i un cop de cap de Raúl a una sacada de córner es va estavellar al travesser. Tot semblava quedar-se en el 0-0 inicial per al segon temps, quan Busquets va trobar Raphinha sol a l’àrea i el brasiler va batre Agirrezabala amb un tir creuat. Gil Manzano va anul·lar el gol en primera instància però el VAR el va treure de l’error.

Aquesta diana va consolidar el Barcelona en una segona meitat en la qual va dominar i fins i tot va amenaçar amb el 0-2 en una cop de cap de Lewandowski desviat per poc, a centrada de Balde. Però a mesura que s’acabava el temps, l’Athletic incrementava la pressió, mentre veia que el duel continuava obert. L’Athletic va assetjar al tram final la porta de Ter Stegen fins que al minut 87 Iñaki William va rebre una passada en profunditat, va batre Ter Stegen però l’1-1 no va pujar en el marcador. El VAR va detectar mans prèvies. El Barça es va endur el triomf i manté la renda.

Xavi Hernández, preguntat sobre el gol anul·lat a Iñaki Williams, va dir que:

“No he vist les mans, creien que estaven mirant el fora de joc però després m’han avisat que eren mans i les he vist al monitor i són mans”

Sobre l’ambient advers va dir que “em sorprèn i m’entristeix l’hostilitat de San Mamés amb el Barça. Crec que jutjar abans de temps no és bo per a la societat”. Del partit va dir que “hem estat a un bon nivell 75 minuts però hem de millorar”, i va afegir que malgrat l’avantatge de 9 punts, “tenim pressió perquè volem guanyar la Lliga”. Ter Stegen va dir no haver vist les mans de Muniain: “L’àrbitre és més a prop i per a això tenim el VAR. L’àrbitre ha mirat la jugada i la decisió l’ha de prendre ell”, va valorar.

Rapinha celebra el gol que va donar al Barcelona tres punts d’or ahir a San Mamés, amb els seus companys Gavi i Balde.EFE