SEGRE

ALUMNI UDL PREMI ALFONS DE BORJA

Joan Comella: “La investigació és per als valents”

Joan Comella demana un major compromís polític per avançar en l’estudi de malalties com l’Alzheimer || El director del VHIR va rebre, emocionat, el premi Alfons de Borja

Joan Comella, al costat del rector, el president d’Alumni UdL, representants del Grup SEGRE i del Banc Santander i familiars.

Joan Comella, al costat del rector, el president d’Alumni UdL, representants del Grup SEGRE i del Banc Santander i familiars.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Sóc tímid i ho passo malament parlant en públic”, va advertir Joan Comella. Però jugava a casa. El director del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) va rebre aquest dilluns com un “gran honor” el premi Alfons de Borja que atorga l’associació Alumni UdL amb el patrocini de SEGRE i el Banc Santander. Comella (Vilanova de Segrià, 1963) lidera des de fa més de vint anys equips d’investigació sobre malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i el Parkinson. “Sóc un metge que mai ha exercit com a tal.” Originari d’una família molt humil, “sabia que no podia estudiar a Barcelona i a Lleida només hi havia dos carreres d’àmbit científic: Medicina i Agrònoms... i sabia com de dur era el camp, així que em vaig decantar per Medicina sense gaire vocació.” En la investigació va trobar el camí. “La investigació d’avui és la medicina del demà.” Així resa el lema de l’institut que dirigeix. I l’aplica, encara que de vegades el futur sembla llunyà. “Hi ha qui podria pensar que sumem vint anys de fracassos, perquè encara no hem aconseguit trobar l’origen de l’Alzheimer, una malaltia cruel i avui dia irreversible.” No ha sortit al mercat cap medicament nou al llarg de vint anys “malgrat els milers de milions invertits”. Però la investigació “és per a valents” que “no tiren la tovallola”. Així que les protestes i lamentacions “de vuit a quarts de nou; després, a treballar”, perquè “ara ja hem après tot el que no funciona” i cal encertar “el que funciona”, amb la qual cosa s’enfronten a “un repte colossal”. Per investigar fan falta recursos. “No és que els països més rics inverteixin més en investigació, sinó que la investigació aporta riquesa a les societats, per això malgrat la crisi econòmica a Alemanya, la Gran Bretanya o els Estats Units no es va tocar la partida pressupostària destinada a investigació, mentre que a Espanya es va retallar un 40 per cent.”

Joan Comella va ser alumne de la UdL, però també professor. I fins i tot vicerector amb Jaume Porta. “Et trobem a faltar, torna quan vulguis. Tens obertes les portes de la Universitat de Lleida i de l’Institut de Recerca Biomèdica perquè això és casa teua”, li va recordar el rector, Roberto Fernández, i va comparar el director del VHIR amb el futbolista Leo Messi. “No només s’ha format a la casa, sinó que sent els colors.” Comella va marxar l’any 2004. Primer a Madrid, i més tard a Barcelona, on es fa càrrec del prestigiós VHIR des de fa vuit anys. “Els investigadors tenen esperit d’empresaris perquè són emprenedors, per això l’empresa forma part de l’ADN de la mateixa universitat”, va sentenciar el rector.

El rector va obrir de bat a bat les portes de la UdL a Comella: “Torna quan vulguis, això és casa teua”

El premi Alfons de Borja l’atorga l’associació Alumni UdL, que reuneix 7.112 exalumnes i amics de la universitat. “Una història d’èxit”, en paraules del rector. El seu president, Josep Maria Moragues, va destacar que té la doble funció d’afavorir l’ocupabilitat dels graduats, així com també la de mantenir el vincle entre alumnes de totes les nacionalitats. A més, Alumni UdL ha estat premiada pel seu programa Mentori, que té per objectiu assessorar estudiants sobre les sortides professionals de la seua carrera.

Joan Comella es va emportar una sonada ovació del públic quan l’emoció li va impedir acabar el discurs. Mentrestant, Joaquim Ureña exercia de notari gràfic de l’acte amb la seua paleta d’aquarel·les.

Joan Comella, al costat del rector, el president d’Alumni UdL, representants del Grup SEGRE i del Banc Santander i familiars.

Joan Comella, al costat del rector, el president d’Alumni UdL, representants del Grup SEGRE i del Banc Santander i familiars.LLEONARD DELSHAMS

tracking