SEGRE

SALUT NOVES TECNOLOGIES

Atesos cent adolescents de Lleida per abusar de videojocs i xarxes socials

Un ús excessiu i problemàtic dels videojocs o les xarxes socials ha portat més d’un centenar d’adolescents de les comarques lleidatanes, d’entre 12 i 17 anys, a haver de ser tractats al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de Lleida en els últims quatre anys. Més de la meitat han necessitat també participar en una teràpia de grup.

Imatge d’arxiu de nens jugant a un videojoc.

Imatge d’arxiu de nens jugant a un videojoc.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) de l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleida ha tractat en els últims quatre anys més d’un centenar de nens i adolescents per abusar de les noves tecnologies, fonamentalment de videojocs i xarxes socials. Tenen entre dotze i disset anys i tots ells s’han sotmès a sessions individuals (un total de 32 l’últim any), però més de la meitat també han necessitat teràpia de grup, per la qual van passar 21 pacients l’any 2017.

La gran majoria d’aquest centenar de joves presentava un ús excessiu de les noves tecnologies, amb més de sis hores diàries de mitjana enganxats i amb interferència en la seua vida en aspectes com l’alimentació, el son, les relacionals familiars o socials o el fracàs escolar. També van ser tractats per fer una mala gestió de videojocs o xarxes, com la tramesa de fotos compromeses o mantenir relacions inconvenients.

“La gran majoria presentava una conducta d’abús. Només una petita part tenia addicció, que és quan pateixen abstinència i ansietat perquè no poden executar la conducta addictiva”, explica Àlex Palau, psicòleg del CSMIJ i impulsor d’aquest grup de teràpia. El nombre de casos s’ha anat incrementant per temporades, sense una tendència continuada a l’alça, però els experts alerten que la xifra real seria molt superior, ja que molts dels nens i adolescents amb aquest tipus de problemàtica solen estar tractats per trastorns com poden ser d’alimentació, de conducta o de consum de drogues, entre d’altres.

En aquests quatre anys des que funciona al CSMIJ de Lleida el grup de teràpia per tractar trastorns entorn de les noves tecnologies, els seus responsables han vist com els casos s’han anat agreujant amb el pas del temps i han arribat, alguns, a ser tan extrems com els de nens que han robat les targetes de crèdit a familiars per arribar a gastar-se grans quantitats jugant a un videojoc. “A més de la despesa efectiva, també apareixen factors greus com la tramesa d’imatges inadequades a través de les xarxes (coneguda com a sexting)”, assegura Palau.

Dades

  • 32 PACIENTS EL 2017. El CSMIJ de Lleida va tractar 32 menors el 2017 per trastorns amb les noves tecnologies. 21 van participar en la teràpia de grup. 
  • 300 EUROS. La despesa de diners és un dels factors que poden agreujar la situació. Els que ho fan poden gastar- se entre 300 i 400 €. 
  • 6 HORES DE MITJANA. Els joves amb trastorn passen enganxats sis hores diàries, encara que el problema és més la interferència en la vida diària. 

SENYALS D’ALARMA

  • Vida quotidiana. Un senyal d’alarma d’una addicció és quan aquesta interfereix en la vida quotidiana dels menors, descuidant estudis o dedicant menys temps a menjar o dormir. 
  • Temps dedicat. Dedicar-hi un temps excessiu o connectar-se tot just es desperten també poden ser símptomes d’un abús. 

Conseqüències

  • Físiques. Els nens poden presentar cansament, son, cefalees, problemes musculars, epilèpsia o convulsions. 
  • Psicològiques. Possibles efectes són aïllament social o conf lictes escolars i familiars. Més greus són la ludopatia o el ciberassetjament. 

Pautes

  • Videojocs. Els experts recomanen evitar jocs en línia o tenir la videoconsola a l’habitació ni utilitzar-la a tall de càstig o recompensa. 
  • Consells. Establir un horari d’ús (no pas més d’una hora seguida) o alternar-ho amb altres activitats de lleure. 

Àlex Palau PSICÒLEG DEL CSMIJ DE LLEIDA

Quins símptomes o senyals d’alerta presenten els nens o adolescents que fan un ús excessiu dels videojocs o les xarxes socials? Solen mostrar irritabilitat quan se’ls impedeix jugar o connectar-se, fracàs escolar, es neguen a sortir de casa perquè no podran jugar, hi pot haver una despesa econòmica forta... Es detecta un ús abusiu de les noves tecnologies quan aquestes comencen a interferir en aspectes de la vida diària del menor.  Existeix algun perfil concret entre els menors que han estat tractant durant aquests darrers anys? Entre els nens es donen majoritàriament problemes relacionats amb els videojocs, mentre que les xarxes socials afecten més les noies. Per edats, la mitjana són uns quinze anys, però hem tingut alguns casos ja des dels dotze.  Què pot passar en un futur si no es dectecta o no es tracta a temps un trastorn d’aquestes característiques? Si no es tracta quan cal, aquest ús excessiu va acaparant la vida del nen o de l’adolescent fins que l’únic que fan és això, jugar o estar pensant a jugar. Llavors, d’aquest abús es pot passar a una addicció i a patir abstinència i ansietat.

tracking