SEGRE

IGUALTAT DRETS

Salut reconeix la identitat de trenta transsexuals en dos anys a Lleida

Els departaments d’Assumptes Socials i de Salut han expedit una trentena de targetes sanitàries a persones transsexuals amb el seu nom sentit a les comarques de Lleida des del 2016, any en què va entrar en vigor el canvi d’identitat sense necessitat de figurar al Registre Civil o al DNI. En el que va d’any, se n’han entregat onze.

Salut reconeix la identitat de trenta transsexuals en dos anys a Lleida

Salut reconeix la identitat de trenta transsexuals en dos anys a LleidaLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha entregat una trentena de targetes sanitàries amb el nom sentit a transsexuals de les comarques de Lleida en els últims dos anys. D’aquesta forma, poden sol·licitar que a la targeta aparegui el nom amb què se senten identificats sense necessitat d’haver fet el canvi al Registre Civil i el DNI. Per aconseguir aquest canvi de nom, les persones transsexuals han de passar per un tràmit complex que, sovint, s’allarga.

Per això, la Generalitat des de finals del 2016 ofereix la possibilitat de tenir targetes sanitàries amb el nom sentit. Des d’aleshores, se n’han emès una trentena a Ponent i onze en els sis primers mesos d’aquest any, segons les dades proporcionades des de la conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies. L’objectiu és ampliar aquest canvi de nom a altres targetes com de les de transport, biblioteques, persones amb discapacitat o qualsevol ens local.

Colors de Ponent prepara una setmana d’activitats, amb una concentració demà a la Paeria

Les targetes sanitàries són un dels tràmits que s’ofereixen des dels Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI de Catalunya, amb set centres a la província de Lleida. També ofereixen assessorament i acompanyament i atenen possibles situacions de discriminació.

L’últim any, els centres de la província han rebut una trentena de consultes. “La idea és treballar junts per fer una província més diversa”, va assenyalar ahir Maria Capell, presidenta de Colors de Ponent. Per commemorar el Dia de l’Alliberament de lesbianes, homosexuals, transsexuals i intersexuals, demà 28 de juny l’entitat ha preparat una sèrie d’activitats durant tota la setmana.

Demà tindrà lloc una concentració a la Paeria i dissabte, una manifestació reivindicativa i una jornada festiva a la plaça Panera. Aquest any està dedicat als refugiats LGTBI que han de fugir dels seus països per qüestió de gènere.

«Sé que abans o després em rebutjaran»

“De petit sempre m’ajuntava amb nenes. Malgrat nàixer home, jugava amb nines i em posava vestits. És on em trobava millor, però l’educació em portava per un món més masculí.” La transsexualitat de Yael, una veïna de Lleida de 20 anys, ja era llavors present, però no ha estat fins fa només cinc mesos quan s’ha decidit a fer el pas. “Amb 15 anys me’n vaig adonar i ho vaig comentar a la parella que tenia. Em va dir que no sabia si em podria estimar com a dona, així que vaig fer-me enrere”, recorda. El fet que la seua actual parella sentimental li digués que l’estimaria igual sent una dona li va donar l’impuls final. “Sentir que algú m’estimaria com realment jo era em va fer fer el clic”, reconeix. I per això es va decidir a iniciar el procés. Primer, a demanar la targeta sanitària a la Generalitat amb el canvi de nom i sexe. “Quan la tingui serà un primer reconeixement oficial i ja no hauré de donar tantes explicacions quan vagi al metge”, assegura aquesta jove, que treballa com a recepcionista a la Panera. També iniciarà els tràmits per modificar el DNI i sotmetre’s a un tractament hormonal, encara que no contempla l’operació quirúrgica. Un altre pas important en aquest procés, explica, ha estat comunicar-ho a la seua família. “A la meua mare l’hi acabo de dir pràcticament i em va dir que em continuaria estimant igual”, assenyala. Tanmateix, és conscient dels estereotips presents en la societat. “La transsexualitat està més estigmatitzada i sé que abans o després algú em rebutjarà. Però no tinc por. Sé que ho podré afrontar”, assegura amb confiança Yael.

tracking