SEGRE

BENESTAR PRESTACIONS

Lluitant per mantenir la feina

Entitats socials convoquen per demà una mobilització de més de nou-centes persones a Lleida per demanar més finançament a les administracions || Denuncien sentir-se “oblidats”

Foto de família dels treballadors i els responsables de la fundació Ilersis-Shalom.

Foto de família dels treballadors i els responsables de la fundació Ilersis-Shalom.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més de nou-centes persones relacionades amb entitats socials de la província de Lleida dedicades a la discapacitat sortiran demà al carrer per demanar tant al Govern de l’Estat com al de la Generalitat que no s’oblidin d’ells i que els ajudin a sufragar les despeses que suposa la pujada del 22% del sou mínim interprofessional (SMI). Segons la Federació Allem, les entitats valoren molt positivament l’augment de l’SMI, però adverteixen que ningú ha tingut en compte la realitat que viu el sector, que porta més de deu anys amb els ajuts públics congelats. A les comarques lleidatanes hi ha onze empreses sense ànim de lucre, Centres Especials de Treball (CET), que contracten unes 650 persones amb discapacitat intel·lectual i que ara mateix es troben a punt de col·lapsar econòmicament a causa d’aquestes mesures.

“Si puja el salari mínim, els CET hem d’incrementar la nostra part de l’aportació i això ens fa arribar a una situació econòmica insostenible”, expliquen des d’Allem. Les entitats calculen que per poder assumir aquest increment salarial a les nòmines dels treballadors hauran d’abonar 1,5 milions d’euros més. És per aquesta raó que demanen un increment del finançament públic per poder garantir els llocs de treball de les persones discapacitades, un sector de la població, expliquen, que compta amb enormes dificultats per trobar feina a les empreses ordinàries. Així mateix, asseguren que aquest augment pot provocar que algun d’aquests centres s’estigui plantegi ajornar el pagament de les nòmines i fins i tot alguns no descarten la possibilitat d’haver de tancar les portes.

Uns 650 treballadors amb discapacitat intel·lectual veuen perillar el seu lloc de treball per falta de ajuts

És per aquests motius que totes les entitats de Lleida s’uneixen a les mobilitzacions programades a tot Catalunya. Durant una hora, d’11.00 a 12.00, tots els centres especials de treball lleidatans tancaran les portes i es manifestaran al davant de la delegació del Govern de la Generalitat.

A més, amb la intenció d’aconseguir el màxim nombre de suports, les entitats han redactat un manifest en el qual demanen a les administracions locals, entitats i empreses que també s’uneixin a aquesta causa per aconseguir sensibilitzar a l’opinió pública i d’aquesta manera evitar l’exclusió social dels col·lectius més desfavorits.

És per aquesta raó que reclamen una inversió de vint-i-vuit milions d’euros més a l’any en matèria de subvencions per finançar un 75 per cent de les nòmines de forma temporal. “No podem fer-nos càrrec d’aquest increment amb una pujada de preus dels nostres productes, ni tampoc podem augmentar la productivitat dels nostres treballadors, a causa de la seua situació”, expliquen, i afegeixen que “tampoc tenim marge per reduir despeses, és a dir, treballadors, ja que es tracta de professionals de suport”. Així mateix, asseguren en aquest sentit que “nosaltres no només creem llocs de treball, sinó que tenim una missió social que és la d’acompanyar projectes de vida”.

Sol·liciten un pla de xoc que els ajuda a “sobreviure”

Des de la Federació Allem, agrupació d’entitats socials sense ànim de lucre de les comarques de Lleida, consideren que la solució al problema passa perquè l’administració implementi un pla de xoc que permeti a totes les entitats sobreviure gràcies a l’augment dels ajuts.

tracking