SEGRE

LABORAL SALUT

Mig centenar de pares lleidatans, de baixa per cuidar els seus fills malalts

Un total de 48 lleidatans estaven de baixa laboral l’any passat per poder cuidar els seus fills amb malalties greus de llarga durada, una prestació que s’ha disparat en els últims cinc anys a Ponent. Per a les famílies suposa un alleujament i els aporta estabilitat, ja que en la majoria de casos s’han de traslladar fora de la província per al tractament.

Mig centenar de pares lleidatans, de baixa per cuidar els seus fills malalts

Mig centenar de pares lleidatans, de baixa per cuidar els seus fills malaltsI.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A l’hora de cuidar un familiar malalt tota dedicació és poca. I encara més quan es tracta d’un fill. Des del 2011, els progenitors de nens amb càncer o amb malalties greus de llarga durada poden demanar la baixa laboral per cuidar els seus fills. Una prestació que suposa un gran alleujament per a molts d’ells, ja que en la majoria de casos s’han de traslladar fora de la província per al tractament. Segons el ministeri de Treball i Seguretat Social, l’any passat un total de 48 lleidatans tenien en vigor aquesta prestació, en la qual poden reduir-se fins a un 100 per cent de la jornada laboral. Gràcies al treball d’entitats com Afanoc o l’Associació Espanyola contra el Càncer, a més dels mateixos professionals sanitaris, els pares amb fills que tenen una malaltia greu acaben assabentant-se que poden acollir-se a aquesta mesura, que en els últims cinc anys s’ha disparat. L’any 2013 només constaven sis baixes a la província per aquesta causa, davant les 48 de l’any passat. A més, el 2018 una altra trentena de pares o mares havien iniciat els tràmits per sol·licitar-la. La durada mitjana d’aquestes baixes l’any passat es va situar en 420 dies, per sobre de la mitjana estatal.

Recentment, la Seguretat Social va anunciar que ampliava el catàleg de malalties greus que permet rebre aquesta prestació per cura de menors afectats. Són tres noves patologies pediàtriques: l’epidermòlisi ampul·lar (coneguda com pell de papallona), la síndrome de Behçet i la síndrome de Smith Magenis. També s’incorpora la possibilitat de donar cobertura a pacients amb altres patologies greus que, per indicació mèdica, necessitin una cura permanent en règim d’ingrés hospitalari o al domicili. Els pares podran beneficiar-se’n fins que el menor no necessiti cura permanent o fins que compleixi la majoria d’edat.

«Aquest ajut és un alleujament perquè ens dóna estabilitat i puc dedicar-me al fill»

Irene Mateo. Torrefarrera

La Irene Mateo és beneficiària d’aquesta prestació per cuidar el seu fill Toni, de 6 anys, que fa més d’un any que lluita contra un tumor cerebral. Després del diagnòstic, els viatges a Barcelona, per ser tractat a l’hospital Vall d’Hebron, són constants i la família ha hagut de fer un immens esforç per ser al costat del Toni. “Vam estar dos mesos ingressats i ens vam quedar a la Casa dels Xuklis. A l’hospital em van informar d’aquesta prestació i se’m va obrir el cel”, assegura la Irene. Després de passar per cinc operacions, el petit es troba ara en ple tractament de quimioteràpia, que finalitzarà el mes de juliol vinent. Per a la Irene, poder beneficiar-se d’aquesta reducció de jornada és un “alleujament” perquè “puc dedicar-me per complet al meu fill”. “És una situació molt delicada i així també podem tenir una estabilitat econòmica. És un gran suport moral i molts pares encara ho desconeixen”, explica. Aquesta veïna de Torrefarrera, que té una altra filla d’11 anys, també agraeix el suport que rep dels professionals i d’entitats com Afanoc. “Et trobes un diagnòstic de malaltia, que te n’has d’anar de casa, et parlen de coses que no entens i entres en una espècie de bloqueig. Però apareix gent a la teua vida que t’ajuda i et diu què pots fer per tirar endavant”, afirma. Per això, anima altres famílies que passen per aquesta situació a informar-se dels requisits necessaris per accedir a aquesta ajuda. “L’evolució del Toni és bona i només desitgem que pugui fer una vida normal. Ell a l’escola i jo, a la feina”, conclou.

tracking