SEGRE

Les dones tenen dos vegades més risc de morir si tenen un infart

Ambulancia SEM

Ambulancia SEMSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 18% de les dones que van tenir un infart agut de miocardi a Espanya entre els anys 2005 i 2015 va morir, el que suposa el doble que els homes que van morir en el mateix període per aquesta causa, un 9% dels afectats, segons un estudi que va analitzar les dades de més de 320.000 pacients. La doctora Antonia Sambola, del Servei de Cardiologia de l’hospital de la Vall d’Hebron, de Barcelona, i experta en salut cardiovascular de la dona, ha donat a conèixer aquestes dades aquest dijous en roda de premsa.

Segons aquest estudi, ser dona és un factor de risc després de tenir un infart agut de miocardi, ja que les dones solen tardar més temps en anar al metge o a un hospital, entre altres factors de salut. Aquesta investigació de dades s’ha elaborat en el marc de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) i la Fundació Institut per a la Millora de l’Assistència Sanitària (Fundació IMAS, sense ànim de lucre) amb la participació de diversos centres sanitaris de tot Espanya, entre ells Vall d’Hebron.

Per a la seua realització s’han analitzat totes les altes hospitalàries amb aquest diagnòstic entre els citats anys 2005-2015 recollides en el Sistema Nacional de Salut.

Un altre dels resultats de l’estudi indica que, en cas d’infart, a les dones se’ls fan menys angioplàsties primàries, un 15% menys. L’angioplàstia és la tècnica, ha explicat la doctora Sambola, que es duu a terme per restaurar la circulació a les artèries afectades després d’un infart.

A més, l’estudi indica que les dones afectades per un atac al cor eren, de mitjana, deu anys més grans que els homes en el moment de patir-lo i tenien altres malalties, com més hipertensió (60 % en les dones davant el 46 % en homes); diabetis (36 % i 26 %); demència (9 % i 3 %); accidents cerebrovasculars (3 % i 2 %) i discapacitat (3 % i 2 %). També patien en més nombre insuficiència cardíaca (33 % i 22 %), i insuficiència renal (13 % i 10 %).

Sambola ha argumentat que els motius que expliquen una mortalitat més gran de les dones després d’un infart agut de miocardi són que "tarden més temps en acudir al sistema sanitari, aguanten més símptomes com el dolor, els minimitzen i esperen a veure si se’ls passa". "Per això, en part, s’explica que es facin menys angioplàsties, ja que arriben més tard a l’hospital" i, passades dotze hores de l’infart, en alguns centres sanitaris es valora que no es poden obtenir beneficis d’aquesta tècnica quirúrgica.

A més, els símptomes moltes vegades es confonen amb l’ansietat, una situació que la doctora ha advocat per revertir, i ha recordat que les dones que pateixen un infart de miocardi poden presentar els mateixos símptomes típics que els homes, com a dolor al pit o a la zona de l’estómac, al braç esquerre o en els dos, dolor opressiu que puja al coll, acompanyat de nàusees, vòmits i sensació de falta d’aire.

Quan aquests símptomes apareixen, la dona afectada ha de cridar ràpidament a una ambulància i si va al seu centre d’atenció primària alertar dels mateixos als metges de capçalera, que "han de tornar a la medicina clàssica i descartar primer les causes orgàniques abans de diagnosticar ansietat", ha considerat.

La doctora Sambola ha precisat que en les comunitats en les quals existeix i funciona el Codi Infart, com Catalunya, les xifres de mortalitat després d’un infart són menors, tant en homes com en dones.

Segons el seu parer, "cal continuar treballant per reduir aquesta bretxa en la mortalitat per infart entre dones i homes, ja que les patologies cardiovasculars són la principal causa de mort a Espanya en les dones", una situació que també es dóna a Europa i als Estats Units.

tracking