SEGRE

Com s'exerceix i gestiona la custòdia compartida durant la vigència de l'Estat d'Alarma?

Ignasi Vives, advocat expert en Dret de Família, exhorta a “evitar els conflictes entre progenitors durant l’exercici de la guarda amb els menors durant aquest període tan excepcional”

Vista general del Canyeret.

Vista general del Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Atesa la situació d’excepcionalitat en la qual es troba Espanya a causa de la declaració de pandèmia pel COVID-19, la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de Barcelona ha publicat una sèrie de recomanacions per intentar evitar els conflictes entre progenitors durant l’exercici de la guarda amb els menors durant aquest període tan excepcional.

Ignasi Vives, advocat expert en Dret de Família del despatx Sanahuja Miranda, explica que “ens trobem davant d’una situació excepcional i els efectes de la qual són imprevisibles”, i explica que “com en qualsevol procediment de família, prevalgui l’interès del menor i per descomptat la seua salut, per la qual cosa s’exhorta els progenitors que en una situació tan excepcional consensuïn les mesures necessàries per articular les mesures”.

El Reial Decret 463/2020 de 14 de març que declara l’Estat d’Alarma, entre altres aspectes, regula la limitació a la llibertat de circulació de persones. Si bé està prohibit que els menors d’edat surtin al carrer, és cert que l’Art 7 lletra e) permet la circulació dels menors en aquells supòsits en què s’hagi de produir el canvi de la custòdia compartida.

Per tant, tret de nova regulació en contra, hem d’entendre que malgrat la declaració d’Estat d’Alarma la custòdia compartida s’ha de continuar exercint amb “normalitat”, sempre tenint en compte que s’han d’evitar al màxim els riscos per a la salut individual i col·lectiva.

És cert que el Reial Decret 463/2020 de 14 de març que no es pronuncia expressament sobre aquells supòsits en què un dels cònjuges té la custòdia exclusiva i l’altre un règim de visites. Per això, l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona ha publicat les següents recomanacions:

  • Els progenitors han d’actuar l’exercici de les responsabilitats parentals a les normes sanitàries.
  • Malgrat la restricció de la circulació, es permet si és per efectuar el canvi de custòdia.
  • Els progenitors de mutu acord hauran d’acordar durant aquest període excepcional com organitzar el règim de visites.
  • Si no és possible consensuar un acord entre les parts es recomana que el menor es quedi amb el progenitor custodi durant el període que duri l’estat d’alarma.
  • S’ha de facilitar el contacte amb el progenitor no custodi ja sigui mitjançant contacte telefònica, vídeo trucada, etc.

En tot cas preval l’interès superior del menor i la seua salut. Per això s’han de seguir a tota hora les directrius del Ministeri de Salut en benefici dels nens i de tota la societat en general.

Enllaç a la recomanació publicada per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona

tracking