SEGRE

ESNOTICIA

S'inicia la campanya de la fruita amb cotitzacions que doblen les del 2019

Uns preus considerats dignes davant els ruïnosos de l'any passat || Temporada marcada per les mesures de seguretat i control derivades del Covid-19

Sisko Gil comprova els calibres dels paraguaians en una finca d’Aitona.

Sisko Gil comprova els calibres dels paraguaians en una finca d’Aitona.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya de recollida de préssecs i paraguaians ha començat en poblacions del Baix Segre amb millors expectatives econòmiques, encara que amb dificultats derivades de les mesures de lluita contra el Covid-19, que encareixen els costos de recol·lecció i manipulació. A Aitona ja s’ha començat a recollir préssec roig i nectarina uns cinc dies abans que la primavera passada, un avanç que s’anirà diluint a mesura que avanci el calendari, segons va explicar el gerent de Frutaito Sisko Gil.

Els preus en les primeres operacions de venda doblen fins i tot els de l’any passat, però Gil recorda que llavors les cotitzacions van ser molt dolentes, amb pèrdues econòmiques que es van traduir en arrancades de finques.

Depenent de calibres, els paraguaians s’estan venent a entre 80 i 90 cèntims d’euro el quilo, unes xifres que qualifica de “correctes”. El gran problema del 2019 va ser que la baixa qualitat de la fruita primerenca de Múrcia i Andalusia va enfonsar-ne la valoració al mercat i quan va entrar Lleida en campanya ja va ser impossible remuntar els preus, perquè a més la província tenia una gran collita.

Aquest any, tanmateix, les previsions oficials assenyalen que de les finques de Ponent sortirà un 18,7 per cent menys de préssecs, nectarines i paraguaians. El volum total estimat és de 379.100 tones. Frutaito està comercialitzant de moment la fruita tant al mercat interior com en diferents països europeus i constata la manca de producte.

Des d’Unió de Pagesos, Josep Maria Companys va destacar la necessitat que el sector tingui una campanya “coherent” i “decent”, després de les pèrdues dels últims anys, també tenint en compte l’increment de costos lligats a la lluita contra la pandèmia i als sous, per l’augment del salari mínim interprofessional (SMI).

tracking