SEGRE

GUIA

Laura Rosel: «No sóc la substituta de Mònica Terribas»

«No sóc la substituta de Mònica Terribas»

«No sóc la substituta de Mònica Terribas»DAVID RUANO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Demà comença una nova temporada radiofònica a Catalunya. La principal novetat és que Laura Rosel presentarà i dirigirà 'El matí de Catalunya Ràdio', on rellevarà Mònica Terribas. Per la seua part, Jordi Basté estarà per catorzena temporada al capdavant de 'El món' a RAC1. Els dos periodistes expliquen a SEGRE quins són els seus reptes.

Suposo que per a vostè és tot un repte fer-se càrrec d’‘El matí de Catalunya Ràdio’ i especialment substituir al capdavant com a directora i presentadora Mònica Terribas. Com ho afronta?

És, sens dubte, un repte enorme, no només per a mi, sinó que ho seria per a qualsevol periodista a qui li fessin aquesta proposta. Ho afronto amb un gran sentit de la responsabilitat per tot l’equip que tinc darrere però, especialment, pels oients de la ràdio pública de Catalunya. La il·lusió que tinc és màxima. No sóc la substituta de Mónica Terribas sinó que ho afronto com un relleu. En certa manera és una continuïtat però s’ha de tenir molt clar que la ràdio és dels oients. Intentaré i posaré tot l’afany a fer-ho al millor possible.

Intento imaginar el dia que li van fer la proposta per dirigir el programa. Va ser fàcil o difícil acceptar-la?

En un primer moment et vénen totes les pors possibles però la il·lusió pel repte que suposa i el desig per fer-ho bé és molt més gran. A més, sé que compto amb un equipàs que m’ho farà molt més fàcil.

Els oients trobaran a partir de demà un programa molt diferent al que s’ha fet fins ara?

Es tracta d’un projecte diferent perquè jo sóc diferent de Mònica Terribas. És una professional que admiro enormement perquè és una de les periodistes més grans que hi ha, però serà un programa diferent. Permeti’m un símil: cadascú es vesteix a la seua manera i jo intentaré fer-ho amb el meu estil, encara que en respectarem l’essència. Hi haurà veus noves i hi haurà un ritme i una posada en escena diferents pel que fa als continguts.

Serà una temporada ‘carregada’: pandèmia mundial, possiblement eleccions a la Generalitat, etc.

Sens dubte. Crec que serà una temporada encara més intensa que l’anterior, que ja ho va ser. A més a més, tinc molt clar que si hem d’aixecar la graella prevista perquè salten informacions rellevants ho farem sense vacil·lar, reaccionarem de pressa per tal d’oferir als oients el que passa a cada moment. L’objectiu és estar on hi hagi la notícia.

Farà tàndem amb Albert Segura, que serà el subdirector del programa.

L’equip que hi ha és potentíssim. Albert Segura serà la meua mà dreta. Un programa d’aquest calibre necessita un subdirector. També vull destacar que la vintena de persones que formen part de l’espai seran vitals per al bon funcionament, així com els companys d’informatius.

RAC1 i ‘El Món’ de Jordi Basté seran de nou la competència més notable per a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, ja que ell és el líder del matí. Vostè sap el que es cou a RAC1 i ha treballat amb Jordi Basté.

Jordi Basté és el meu pare radiofònic. Em sembla molt divertit que siguem competència, que serà ferotge. Estarem un a cada costat de la Diagonal per captar l’atenció dels oients. Vaig parlar amb el Jordi en el moment en què es va anunciar que dirigiria el programa, perquè tenim confiança. L’evolució de RAC1 ha estat increïble i jo he après a fer ràdio en aquesta emissora, en la qual he treballat durant deu anys.

Aquesta última temporada va ser copresentadora de ‘Catalunya Nit’ i moderava la tertúlia d’actualitat. Ha estat una experiència positiva?

Sí. M’ha servit per conèixer la casa i la gran quantitat de talent que hi ha a Catalunya Ràdio i que s’ha d’explotar en el bon sentit de l’expressió.

El programa de televisió ‘Preguntes Freqüents (FAQS)’ va ser un abans i un després en la seua trajectòria. A molts els va sorprendre el seu relleu. Ara que ha passat cert temps, quina valoració fa de l’experiència?

Va ser una gran oportunitat i em va servir per créixer professionalment i sortir de la zona de confort en què em trobava. Cal tenir en compte que estàs fent un programa per televisió en prime time i en un moment d’una gran intensitat política. Ha estat un abans i un després en la meua trajectòria i estic molt satisfeta perquè es va convertir en una gran eina de periodisme públic.

La pressió, tant al ‘FAQS’ com ho serà ara a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, és constant.

La pressió serà molt forta i, en aquest cas, especialment, hem de ser conscients que estem en una ràdio pública, per la qual cosa cal donar veu a totes les sensibilitats amb el màxim de representativitat.

Els programes radiofònics matinals dediquen part del seu temps a tertúlies d’actualitat i gran part del contingut es basa en la política. Hi haurà canvis en aquest sentit?

Nosaltres volem transformar la nostra. Gairebé el cent per cent de les persones que hi participaran seran periodistes de diferents mitjans de comunicació perquè creiem que ells són els que tenen el pols i el context de l’actualitat. Volem anàlisi i fugir de les tertúlies que es basen en moltes ocasions en esgarrapades per interessos polítics i partidistes.

Estarà en directe des de les sis del matí fins a les dotze del migdia. Li tocarà matinar. Creu que serà fàcil adaptar-s’hi?

Crec que el meu cos ja s’hi està adaptant perquè fa dies que dormo menys. És un horari en el qual ja he treballat en altres ocasions. A les cinc ja serem a la redacció. Sé el que és viure tot el dia amb son però la il·lusió davant d’aquest repte és molt més gran.

tracking