SEGRE

FESTIVITAT CULTURA

La 'inspiració' de la Seu Vella

El monument celebra la seua festa anual, en què el cap d'epidemiologia de Lleida destaca la seua “capacitat inspiradora” en temps de pandèmia || Només se celebren el 15% dels actes habituals

Godoy, en el moment de la lectura de la glossa.

Godoy, en el moment de la lectura de la glossa.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Turó de la Seu Vella va celebrar ahir la seua festivitat anual, marcada, com tots els actes culturals, per la pandèmia de la Covid. Els organitzadors, l’Associació Amics de la Seu Vella, van defensar que la celebració s’hagi pogut tirar endavant, encara que només es va poder fer el 15 per cent dels actes previstos. Per exemple, al llarg del matí es van exhibir una quinzena de vehicles històrics, es va celebrar un concurs de pintura ràpida, un taller de papiroflèxia i una recreació històrica d’infermers durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. Aquesta celebració es porta a terme cada any l’últim diumenge d’octubre, en record del dia la consagració de l’antiga catedral l’any 1278.

La jornada es va centrar en l’entrega de premis i distincions relacionades amb el monument; una missa que no va poder oficiar el bisbe, Salvador Giménez, en quarantena després de ser contacte d’un positiu; i en la lectura de la glossa per part del cap d’epidemiologia de Lleida i president de la Societat Espanyola d’Epidemiologia Preventiva, Pere Godoy, que va detallar com la Seu Vella ha estat una “guia” en temps de pandèmia.

Godoy va recordar les diferents epidèmies que ha patit el món al llarg de la història, com la pesta, el còlera, la verola, el xarampió, la tuberculosi, la febre groga, la grip i, ara, la Covid-19, “que va arribar a Lleida per un viatge de l’Inserso a Benidorm”. De fet, va assenyalar que “la Seu Vella ha estat testimoni de pandèmies des de fa més de mil anys”.

Godoy va demanar la “implicació de tota la població per reduir la velocitat de transmissió del virus” i va assenyalar com “l’Homo sapiens ha sabut dominar el món i les pandèmies gràcies a agrupar-se i cooperar al voltant dels símbols”. En aquest sentit, va dir que “els lleidatans tenim la fortuna i el privilegi de disposar d’un símbol tangible i potent com la Seu Vella”. De fet, va manifestar que “en aquests mesos de pandèmia, visualitzar el monument ha estat un element inspirador i orientador de les meues responsabilitats professionals”. Va destacar que “hem de sentir-nos afortunats de disposar d’aquest símbol local inspirador de cohesió i cultura”.

La Casa d’Aragó va posar el punt final a la trobada amb una de tocada de tambors i bombos “per espantar el virus”.

El viatge de dos mesos de la Mònica El director del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, confia que, d’aquí a unes setmanes, la campana Mònica, que es va despenjar el 2014, pugui viatjar “per fi” a Àustria per ser reparada “en només dos mesos”. Així mateix, espera que les traces del segle XIII de la coberta siguin un “suport” a la candidatura a patrimoni mundial de la Unesco.

Godoy, en el moment de la lectura de la glossa.

Godoy, en el moment de la lectura de la glossa.AMADO FORROLLA

Godoy, en el moment de la lectura de la glossa.

Godoy, en el moment de la lectura de la glossa.AMADO FORROLLA

Godoy, en el moment de la lectura de la glossa.

Godoy, en el moment de la lectura de la glossa.AMADO FORROLLA

tracking