SEGRE

Catalunya restringeix la mobilitat a la comarca i estableix franges horàries en la restauració

Les bombolles de convivència podran anar a segones residències o a establiments hotelers a tot el territori català

Imatge d'arxiu de clients a la terrassa d'un bar.

Imatge d'arxiu de clients a la terrassa d'un bar.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya restringirà la mobilitat diària a l’àmbit comarcal tret de visites a familiars durant les festes de Nadal, sense modificar el màxim de 10 comensals a casa durant els dies festius. L'ampliació de les reunions socials a un màxim de 10 persones i fins a dos bombolles de convivència serà els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i també el 6 de gener –la resta de dies es manté el límit actual de 6 persones–.

Respecte al retard del toc de queda, es manté el confinament nocturn a partir de les 22 hores –previst en tots les fases de pla d'obertura– a excepció del 24 i el 31 de desembre, que s'allarga fins a la 1 de la matinada, i el 6 de gener, que serà fins a les 23 hores

El límit comarcal tindrà excepcions com viatges a segones residències o establiments hotelers, sempre en una única bombolla de convivència. Es podrà sortir del perímetre de Catalunya per a trobades familiars i Andorra "s'integra" a l'Alt Urgell i la mobilitat es regirà per les mateixes mesures.

Quant a la restauració, establirà franges horàries en bars i restaurants perquè estiguin oberts només en les hores dels dinars. Així, el Govern limita l'obertura de la restauració al públic als esmorzars i dinars, amb un horari restringit de 7.30h a 9.30h i de 13h a 15.30h. A més, per als sopars només es podrà oferir servei de recollida al local, entre les 19h i les 22h, i a domicili, fins a les 23h. A més, es prohibeix l'obertura dels bars i restaurants dels centres comercials.

Tampoc podran obrir els gimnasos dins dels centres comercials, i la resta hauran de mantenir un aforament del 30% i fer totes les activitats amb mascareta. Per tant, les activitats d'alta intensitat s'hauran de fer en espais exteriors o suspendre's.

Les noves mesures entraran en vigor dilluns 21 de desembre, amb vigència fins l’11 de gener i seran revisades el 28 de desembre.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, han explicat en una roda de premsa telemàtica aquestes mesures "quirúrgiques", que suposen un "pas enrere" en el pla de desescalada. "No podrà ser el Nadal que voldríem, sabem que no anem bé i davant de la constatació que l’augment de contagis no s’ha estabilitzat i continua creixent, el Govern ha decidit actuar perquè cal frenar la covid com sigui, costi el que costi", ha afirmat Aragonès.

Les activitats culturals i les cerimònies de culte no es veuran afectades per aquesta reculada en la desescalada. Així, la cultura seguirà oberta al 50% d'aforament o a les 1.000 persones com a màxim –sempre amb bona ventilació-, mentre que en les cerimònies religioses l'aforament serà al 30% o fins a un topall de 1.000 persones.

Retorn a l'escola l'11 de gener

D'altra banda, Budó ha recordat que el retorn a l'escola s'ha endarrerit fins a l'11 de gener. La portaveu del Govern ha dit que aquesta decisió els dóna "uns dies de marge" per detectar contagis que s'hagin pogut produir durant les festes i evitar que es traslladin al grup bombolla de la classe. "Mirarem si es pot començar el curs amb totes les garanties", ha assegurat Budó, que ha afegit que amb aquests dies que guanyen "el temps és or".

Teletreball

La portaveu també ha insistit que s'ha de fer teletreball sempre que sigui possible i ha recordat que això ajudaria "moltíssim" a reduir la mobilitat. "És un compromís de país i de tots, empreses, sindicats i treballadors", ha dit.

Budó nega discrepàncies per els restriccions

En relació a la roda de premsa per anunciar les noves restriccions, que en un inici estava prevista pel dijous al vespre, Budó ha negat que s'hagi endarrerit per discrepàncies entre els partits a Govern. "No es pot prendre una decisió de pressa i corrent, volíem avaluar i valorar què comporta cada mesura", ha explicat, i ha afegit que van preferir "esperar unes hores" per "treballar tots plegats" les diferents opcions.

tracking