SEGRE

L'autoritat alimentària europea dóna el seu vistiplau al consum del cuc de la farina

Ja sigui com a 'snack' o com a ingredient per a altres aliments

Cucs de la farina cuinats.

Cucs de la farina cuinats.Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha publicat la seua primera opinió sobre un insecte comestible i ha conclòs que el consum de cuc de la farina o larva d’escabarat fosc ('Tenebrio molitor larva') per part d’éssers humans ja sigui com a 'snack' o com a ingredient per a altres aliments no planteja problemes de seguretat, encara que pot provocar reaccions al·lèrgiques.

L’opinió emesa per l’organisme europeu és la primera des que entrar en vigor el gener de 2018 el reglament sobre nous aliments a la UE. Des d’aleshores, l’EFSA ha rebut un "gran volum" de sol·licituds que cobreixen una "àmplia varietat de noves i tradicionals" fonts d’aliments, entre les quals s’inclouen productes derivats de plantes i algues, fruites no autòctones i insectes comestibles, ha informat en un comunicat.

En qualsevol pas, es tracta d’una recomanació per part de les autoritats competents, la qual cosa significa que el consum d’aquest insecte encara no està aprovat a la UE. L’assumpte passarà ara a la taula dels Estats membres, que a nivell d’experts en el Comitè Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos hauran de votar a favor d’autoritzar la seua comercialització en un termini de set mesos.

Així, l’aliment per al qual s’ha sol·licitat autorització és el conegut com a cuc de la farina, que es deshidrata per presentar-lo amb la seua forma d’insecte o en pols, amb l’objectiu que sigui consumit com a 'snack' o com a ingredient per a altres aliments. Els seus principals components són proteïnes, greix i fibra.

El panell d’experts de l’EFSA que ha avaluat la sol·licitud ha conclòs que el consum d’aquest insecte "no és perjudicial des del punt de vista nutricional". A més, els estudis sobre la seua toxicitat han revelat que "no existeixen problemes de seguretat". També descarta problemes en relació amb l’estabilitat de l’aliment sempre que aquest compleixi els límits específics plantejats per la sol·licitud

Tanmateix, l’EFSA ha advertit que el consum del cuc de la farina pot provocar reaccions al·lèrgiques a les seues proteïnes en persones que són al·lèrgiques als crustacis o als àcars de la pols.

Farina de grill creada a la UdL per a consum humà

El 2015, investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) van crear una farina de grill rica en proteïnes que es produeix de manera industrial a Colòmbia. A més, es pot comprar a través d’internet tant la farina com productes elaborats amb ella, com per exemple galetes o brownies, a la pàgina web www.arthrofood.co. Diego Cruz i Yovanna Serrato, d’origen colombià, van criar grills i la corresponent farina a Lleida per a consum humà en un projecte finançat per Fons Europeus de Desenvolupament Regional, en col·laboració amb l’empresa de precuinats Àngel Bosch Gastronomía que va elaborar prototips d’aliments (més informació).

tracking