SEGRE

OBITUARI SUCCESSOS

Mor Antonio Gil José, un dels testimonis dels assassinats de Tor

Antonio Gil José va ser un dels testimonis principals del cas Tor.

Antonio Gil José va ser un dels testimonis principals del cas Tor.YOUTUBE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Antonio Gil José, un dels veïns del poble de Tor, al Pallars Sobirà, que assegurava ser testimoni de l’assassinat mai aclarit de Josep Montané Sansa el 1995, va morir dissabte passat, segons va anunciar el periodista i escriptor lleidatà Carles Porta a través de les xarxes socials. Porta tenia relació amb Gil José arran de les entrevistes per a un programa de TV3 sobre el cas i la posterior publicació del seu exitós llibre sobre la muntanya i els crims, Tor, tretze cases i tres morts, en el qual el definia com un home “

Gil José va acusar dos sospitosos del crim de Tor però el seu testimoni va acabar sent desestimat

bonatxot”

. Gil José va acusar durant el judici Josep Mont i Marlí Pinto com a autors de l’assassinat de Sansa, però el seu testimoni va ser desestimat i els dos sospitosos van quedar absolts. El conflicte de Tor es remunta a l’any 1896, quan es va constituir la societat de copropietaris de la muntanya, de manera que les tretze cases del poble es van repartir la sobirania sobre les terres. Així, la gent de Tor evitava també que aquesta muntanya “fronterera” amb Andorra, molt rica en pastures i fusta, fos declarada comunal i, per tant, propietat de l’Estat espanyol. Una de les clàusules dels estatuts d’aquella societat destacava que, per ser copropietari de la muntanya, era imprescindible viure durant tot l’any al poble, fins i tot a l’hivern, quan Tor quedava habitualment aïllat i incomunicat per les grans nevades. De fet, aquesta clàusula va acabar desencadenant el conflicte entre Josep Montané Sansa i Jordi Riba El Palanca, que es disputaven la propietat de la muntanya.

La posició del Palanca va xocar immediatament amb la de Sansa, partidari d’aprofitar el veïnat amb Andorra per estendre a Tor les pistes d’esquí del Principat. Per fer-ho, havia firmat un contracte amb un empresari andorrà, Rubén Castañer. Les friccions amb Riba no van tardar a arribar i van culminar el juliol del 1980, quan empleats de Castañer van matar a trets dos treballadors del Palanca. Van ser condemnats a 8 anys de presó mentre el litigi per la muntanya avançava als tribunals.

El 1995, una sentència va declarar que Montané era l’únic amo de la muntanya i, el juliol d’aquell any, va aparèixer mort amb senyals d’estrangulació i un cop al cap. Els dos detinguts van acabar sent alliberats per falta de proves i el crim va quedar sense resoldre.

Temps després, una altra sentència judicial establiria de nou la propietat compartida de la muntanya. El Palanca, l’últim gran protagonista de la tragèdia de Tor, va morir el novembre del 2019 als 85 anys.

tracking