SEGRE

Què cal fer en cas d'avaria a la carretera?

Què cal fer en cas d'avaria a la carretera?

Què cal fer en cas d'avaria a la carretera?SCT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la darrera dècada, entre el 2010 i el 2020 s’han registrat 9.167 vehicles avariats a la xarxa viària de Catalunya que han provocat afectació viària, segons el Servei Català de Trànsit. Una afectació que es pot quantificar anualment amb 1.800 quilòmetres de retencions, atès que cada incidència per un vehicle avariat provoca de mitjana 2 quilòmetres de cua i té una durada d’una hora i mitja.

D’aquests deu anys, el 2019 va ser el que va registrar més incidències viàries per vehicles avariats, amb un total de 996. El 85% d’aquestes afectacions es concentren a la demarcació de Barcelona, seguida de Girona, que té el 6% del total de vehicles avariats en carretera de tot Catalunya. Tarragona va al darrere amb el 4,7% de les afectacions i després Lleida, amb el 3,6%.

Segons aquest històric de dades del Servei Català de Trànsit, el mes de l’any que acumula més avaries de vehicles és el juliol, amb una mitjana diària de 3 incidències d’aquest tipus, i en els darrers 10 anys ha sumat 1.004 avariats, seguit del mes de juny amb 900 entre el 2010 i el 2020.

Les avaries dels vehicles circulant són un problema per a la mobilitat, però també per a la seguretat viària perquè poden ser l’origen d’un accident. S’ha de ser conscient que és una situació de risc i que s’ha d’actuar amb responsabilitat per evitar un mal major, com un atropellament. Què cal fer en cas d'avaria?

  • Si és possible, s’ha d’aturar el vehicle fora de la carretera, en un lloc on no entorpeixi el pas. Si s’ha de canviar una roda, no s’ha d’envair mai la calçada, sempre és millor trucar a assistència en carretera.
  • S’han d’activar els llums d’emergència i, si és de nit, també els de posició.
  • Cal sortir del vehicle per la part més segura i amb l’armilla reflectora obligatòria posada, i allunyar-se de la calçada, si pot ser darrere la tanca de protecció.
  • Una altra de les recomanacions bàsiques en aquesta situació per senyalitzar una emergència a la carretera fins ara era la col·locació dels triangles, situats com a mínim 50 metres davant i darrere del vehicle (en vies de doble sentit), però a partir de l’1 de juliol d’enguany també es podrà utilitzar el senyal lluminós V-16, un llum de color groc que es posarà a la part més alta del vehicle aturat i que incorpora un sistema de geolocalització. Aquest nou senyal lluminós garanteix la màxima visibilitat del vehicle, a un radi d’1 km, i augmenta la seguretat dels usuaris que es troben en aquests contratemps a la carretera perquè s’elimina l’exposició al risc que suposa haver de baixar del vehicle i col·locar i recollir els dos triangles. El 2026 aquest senyal lluminós substituirà definitivament els triangles. Fins llavors, totes dues mesures seran reglamentàries.
tracking