SEGRE

La decisió sobre la segona dosi d'AstraZeneca, ajornada 4 setmanes més

El punt de vacunació amb AstraZeneca a Tàrrega.

El punt de vacunació amb AstraZeneca a Tàrrega.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió de Salut Pública ha decidit aquest divendres ajornar 4 setmanes més la decisió sobre la segona dosi d'AstraZeneca per als menors de 60 anys ja vacunats a l’espera de recopilar més evidència científica sobre la seua seguretat i l’eficàcia de barrejar-la amb Pfizer. Així, els tècnics del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han optat per ampliar de 12 a 16 setmanes l’interval entre dosi mentre es recopila més evidència científica per poder prendre una decisió que garanteixi la seguretat de la vacunació, segons ha informat el departament que dirigeix Carolina Darias.

En aquest temps, es revisaran les dades de farmacovigilancia que es vagin publicant sobre l’administració de la segona dosi de Vaxzevria (nom comercial d'AstraZeneca) en aquest grup d’edat, així com la nova evidència que puguin llançar estudis ja en marxa sobre l’eficàcia de combinar-la amb les d'ARNm com Pfizer, com CombiVacs. Aquest estudi coordinat per l’Institut de Salut Carlos III va acabar ahir de vacunar amb Cominarty (Pfizer) els 400 integrants del grup d’intervenció que van rebre en el seu dia una primera dosi de AstraZeneca, i els seus resultats no s’esperen abans de 5 setmanes.

D’aquesta forma, els primers que van rebre el preparat de la Universitat d’Oxford a mitjans de febrer, majoritàriament professionals essencials menors de 55 anys i als que ja vencia el termini per completar la pauta de 12 setmanes que marca la fitxa tècnica de Vaxzevria, hauran d’esperar encara per conèixer com i quan completaran la seua immunització.

La segona dosi del voltant dels 2 milions de menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca va quedar al limbe quan Salut Pública va desaconsellar el seu ús en aquesta franja d’edat arran que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglès) confirmés l’existència d’un "possible vincle" del fàrmac amb casos molt poc freqüents de trombosi amb baixada de plaquetes.

No obstant, divendres passat la pròpia EMA va recomanar que aquestes persones completessin la pauta amb la mateixa AstraZeneca i en el temps que marca el seu prospecte, opció per la qual s’han decantat països com Itàlia, on és recomanada per a majors de 60 anys i menors de 80, si bé està administrant la segona dosi als ja vacunats amb una primera independentment de la seua edat. Altres com Irlanda van preferir dilatar les 12 setmanes a 16 mentre es recopila més evidència científica, que és l’alternativa que finalment ha adoptat Espanya amb el suport de la Federació de les Asociacions Científico Mèdiques Espanyoles (FACME). Un tercer grup, format per països com França, Finlàndia, Alemanya o Suècia, van optar per barrejar-la amb Pfizer.

Amb tot, Sanitat ha volgut insistir en un missatge de tranquil·litat a aquest grup perquè la protecció que han assolit ja contra la covid és del voltant un 80 %; a més, tal com recull l’Actualització 6 de l’Estratègia de Vacunació, els menors de 65 anys que han rebut una primera dosi de qualsevol de les vacunes que requereixen de dos no han de rebre la segona i la seua pauta es considera ja completa. A més, el Ministeri recorda que les persones menors de 60 anys tenen un menor risc de malaltia greu i la prioritat en aquest moment és vacunar els majors d’aquesta edat l’abans possible per evitar hospitalitzacions i morts.

tracking