SEGRE

LLEIDA

Els contactes estrets vacunats també hauran d'aïllar-se a causa de l'avanç d'òmicron

Un estudi constata que la tercera dosi frena la pèrdua de protecció davant aquesta variant, dominant d'aquí a 10 dies || Els majors de 60 anys sense la de reforç contra la Covid són els que més estan ingressant

Un nen rep la vacuna contra la Covid aquest dimecres a Lleida.

Un nen rep la vacuna contra la Covid aquest dimecres a Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar ahir que la quarantena de deu dies serà de nou obligatòria per a tots els vacunats que siguin contactes estrets d’un infectat per la Covid a partir de dilluns. Argimon va dir que aquest canvi al protocol es deu a l’auge de la variant òmicron, que és “molt més transmissible”, i al fet que el 20 per cent de positius són sospitosos de ser de la nova variant. De fet, va estimar que d’aquí a una setmana o deu dies serà majoritària i al cap de tres setmanes, predominant.

Pel que fa a òmicron, el conseller va explicar que saben que és més transmissible i que “a priori” escapa més a l’efecte protector de les vacunes, encara que han d’acabar de confirmar-ho en les pròximes setmanes, així com si és més, igual o menys virulenta que les variants anteriors. El conseller va insistir en la necessitat de complir les quarantenes i va recordar que fins un 40 per cent dels contactes no les fa. Quant a possibles noves restriccions, va assenyalar que serà la comissió delegada del Govern la que decidirà si s’apliquen o no i ho farà una vegada rebi l’informe que va completar ahir a la tarda el Comitè Científic Assessor.

No va concretar mesures en estudi, però va reiterar que la interacció és un dels elements que afavoreixen la transmissió.Sobre òmicron, un estudi de l’Imperial College de Londres ha constatat que la tercera dosi de la vacuna ajuda dràsticament contra òmicron, al bloquejar entre el 55% i el 80% dels casos simptomàtics. Precisament, Salut trucarà a partir de la setmana vinent a les persones de més de 60 anys perquè es posin la tercera dosi davant de l’expansió d’òmicron. A Lleida no ho ha fet el 35 per cent dels que poden.

Salut va subratllar que hi ha més de 180.000 cites disponibles, també perquè les persones que tenen la monodosi de Janssen rebin la punxada de record i preveu que els majors de 50 puguin rebre aviat la tercera. A més, Salut va informar que els majors de 60 anys estan ara ingressant més en planta i a les UCI perquè encara no han rebut la tercera dosi i, conseqüentment, la seua immunitat ha anat disminuint. El nombre d’alumnes confinats als centres educatius de Lleida va ascendir ahir fins als 3.199, amb 474 més que el dia anterior.

A més, el departament d’Educació va informar del tancament de la Llar d’infants L’Estel d’Alpicat, amb sis grups i 58 nens aïllats. Els col·legis Antònia Simó Arnó d’Almacelles i Ribagorçana del Pont de Suert són els que més alumnes confinats tenen, amb més de 125 cada un. I és que els contagis de Covid a Lleida s’han duplicat en només dos setmanes, dels 1.070 als 2.076 i ahir el departament de Salut en va notificar 313 més al pla de Lleida i 47 de nous al Pirineu.

Amb tot, els hospitals resisteixen i el nombre d’ingressats a Ponent era de 76 (-6), amb 12 a l’UCI (+1) i al Pirineu era de set, dos menys. A Catalunya es van registrar 5.887 casos i 11 víctimes mortals. En paral·lel, el rebrot va continuar pujant i la mitjana catalana era de 902 punts (+136), al pla de Lleida era de 1.096 (+113) i al Pirineu, de 1.384 (+194).D’altra banda, Espanya va tornar ahir a situar-se al nivell més alt de risc per Covid després d’arribar als 511 casos d’incidència per 100.000 habitants en catorze dies.

El ministeri de Sanitat va notificar 33.359 nous casos, 41 defuncions i 6.667 ingressats, dels quals 1.306 eren a l’UCI.

El Pont de Suert tanca l’Espai Jove

L’ajuntament del Pont de Suert va informar ahir que l’Espai Jove es mantindrà tancat per prevenció davant de l’augment de casos de la Covid. Segons les dades de Salut, durant l’última setmana s’han detectat 18 casos a l’Alta Ribagorça, davant els 5 de fa dos setmanes.

La comarca té un rebrot de 1.725 punts.

Passi Covid en pubs a Aragó

El Tribunal Superior de Justicia d’Aragó va avalar ahir el certificat Covid en esdeveniments en l’hostaleria amb més de deu persones, oci nocturn, sales de joc i en visites a residències i hospitals. Tanmateix, no va donar el vistiplau per a gimnasos, cines, teatres ni hostaleria, ja que “no està fonamentat el seu ús”.

Ingressat el president d’Astúries

El president del Principat d’Astúries, Adrián Barbón, va ingressar ahir a la tarda a l’Hospital Universitari Central d’Astúries, a Oviedo, a l’empitjorar el seu estat de salut després de donar positiu per Covid. Barbón va donar ahir positiu als test d’antígens previs a la celebració del 33 Congrés de la FSA.

Andorra ‘limita’ el Nadal

Andorra ha endurit les mesures per Nadal i els àpats que es facin a dins dels domicilis hauran de ser com a màxim de deu persones i els majors de sis anys s’hauran de fer un test.

De cara a la nit de Cap d’Any, els restaurants podran obrir fins a les 3.00 hores, però es prohibeixen els balls.

tracking