SEGRE

Què no has de fer si et pica una medusa: desmentim llegendes urbanes

Els tentacles de la medusa es claven a la pell i inoculen el verí.

Els tentacles de la medusa es claven a la pell i inoculen el verí.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com és habitual, a l'estiu les platges catalanes s'omplen de meduses, aquell animal que tothom vol el més lluny possible. Abans de la pandèmia es registraven entre 30.000 i 50.000 picades només en els mesos d'estiu a tot l'Estat, de les quals només unes 1.000 requerien assistència sanitària.

Una de les llegendes urbanes més conegudes és que un dels remeis per atenuar el dolor és l'orina. Aquesta història, que no se sap ben bé d'on surt, la va reforçar la sèrie "Friends", quan el personatge de Joey recomanava a la Monica aquesta solució per a la picada d'una medusa. Però en aquest cas estem davant d'un fake amb totes les lletres. Quan una medusa pica, el pipí no serveix per a res.

Així ho assegura Josep Maria Gili, doctor en Ciències Biològiques per la UAB i investigador del CSIC a Barcelona, a Catalunya Ràdio. Ni el pipí ni el vinagre ni l'amoníac serveixen. Tampoc funciona tirar aigua dolça sobre la picada i, de fet, tots aquests remeis casolans poden empitjorar la picor. Gili explica que el que sí que funciona és netejar la picada amb aigua de mar i també el gel.

El gel té un efecte anestèsic que calma el dolor i que anirà desapareixent en les 24 hores posteriors a la picada. Entre l'1% i el 3% de les persones poden tenir reaccions més virulentes a les picades i poden necessitar hospitalització.

Tanmateix, el que sí que alerten els experts és que si ens ha picat una medusa una vegada, cal vigilar molt més perquè una segona picada en la mateixa temporada, ja que pot desencadenar una reacció més greu si es dona poc temps després de la primera. 

tracking