SEGRE

L'OCU detecta pujades del 5,2% als aliments més habituals del Nadal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan encara queden setmanes per celebrar la Nit de Nadal i la Nit de Cap d’Any, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ja alerta de pujades del 5,2% en els preus dels aliments més habituals en aquests dies d'àpats familiars. Aquesta organització realitza cada any un control de preus dels productes nadalencs i en el primer mostreig dels tres que farà —els següents seran després del pont de la Constitució i en vigílies de Nit de Nadal— ja ha constatat una primea pujada d’un 5,2%.

Els productes que componen aquesta cistella nadalenca són el lletó per rostir per quarts, redó de vedella, pularda, gall dindi, pernil ibèric d’esquer al tall, llombard, pinya, besuc, llobarro d’aqüicultura, lluç al tall, angules, llagostins cuits, percebes gallecs, cloïsses i ostres, als quals aquest any s’afegeix la granada|magrana. En l’estudi es tenen en compte preus trobats en mercats municipals, supermercats i hipermercats d’Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla, València, Valladolid i Saragossa, als quals aquest any s’afegeixen Màlaga i Múrcia.

“Les pujades són generalitzades i afecten a 11 dels 15 productes analitzats”, assenyala l’OCU. La pujada més gran|important és la de la llombard (32%), seguida del lluç (16%), el gall dindi (14%), el redó de vedella, pinya i percebes gallecs (13%) i els llagostins (11%). Així, en 7 dels 11 productes les pujades se situen per sobre del 10%. Pugen, però no tant, el llobarro (6%), el besuc (3%), les cloïsses (2%) i el lletó (1%). Sobre aquesta carn, destaquen que “el corder l’any passat va ser un dels que més va pujar, un 22% i el fet que es mantingui el preu ja dona idea de com de car que és també aquest any”. “La pujada més important és la de la llombarda (32%), seguida del lluç (16%), el gall dindi (14%), el redó de vedella, pinya i percebes gallecs (13%) i els llagostins (11%)”

Hi ha alguna baixada com el cas de les angules, el preu de les quals es retalla un 23%, i de les ostres, que costen un 17% menys. “Les altres dos baixades són lleus, de menys d’un -5%: el pernil ibèric d’esquer (-4%) i la pularda (-1%)”, detalla l’OCU. “Davant d’aquest panorama i per evitar les típiques pujades de preus en les properes setmanes l'OCU recomana dur a terme una bona planificació dels sopars nadalencs, avançar les compres, aprofitar les ofertes o substituir els productes més cars per altres de més assequibles”, subratllen.

tracking