SEGRE

ÒBITS LOTERIA

Mor el fundador de La Bruixa d'Or

L'empresari Xavier Gabriel, propietari de l'administració de loteria de Sort, la que més ven de tot l'Estat || Es va fer popular després del primer premi del sorteig del Nen el gener del 1994

Xavier Gabriel, el desembre del 2011 després de repartir un 5è premi de la grossa de Nadal d’aquell any.

Xavier Gabriel, el desembre del 2011 després de repartir un 5è premi de la grossa de Nadal d’aquell any.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El propietari i fundador de l’administració de loteria La Bruixa d’Or de Sort, Xavier Gabriel (1957), va morir ahir dissabte a conseqüència d’un càncer. Conegut des de fa gairebé trenta anys per ser el propietari de l’administració de loteria que més ven a l’Estat, Gabriel va ser pioner en la venda de dècims per internet i va repartir des del 1986 més de 3.000 milions d’euros en premis. També va ser un dels introductors i impulsors del ràfting al Pallars Sobirà a través de l’empresa Aventur, ajudant d’aquesta manera la recuperació econòmica del territori.

De fet, la sort aconseguida en el seu negoci va convertir en molt popular el nom mateix de la localitat, Sort. Amb 27 anys, Xavier Gabriel va abandonar la seua feina al sector de la banca per dedicar-se al món dels negocis, una trajectòria empresarial que des d’aleshores li va suposar també una trentena de premis, distincions i reconeixements. El 2002, va relatar les seues vivències al llibre El creador de La Bruixa d’Or i, el 2008, va revelar les claus del seu èxit en el volum Les 13 claus de la Sort.Una llarga història d’èxit que va començar el 5 de gener del 1994, quan l’administració de la qual llavors era titular la seua esposa –i que en aquell moment es deia Stop– va repartir 10.000 milions de les antigues pessetes en el popular sorteig del Nen d’aquell any gràcies al primer premi al número 08036.

Dos anys després va rebatejar l’administració com La Bruixa d’Or i va començar a construir un empori empresarial amb companyies d’esports d’aventures, productores audiovisuals, negocis immobiliaris i de restauració. Feia patrocinis esportius –l’any 2010 va voler adquirir el 51 per cent de les accions que llavors posseïa l’empresari lleidatà Tatxo Benet de l’extinta Unió Esportiva Lleida– i presidia una fundació dirigida a menors amb malalties inusuals o amb síndrome de Down. També tenia excentricitats, com la d’intentar ser el primer turista espacial d’Espanya.

De fet, el 2009 tenia la idea de muntar també una aerolínia d’“alt cost” i es va dedicar així mateix al negoci de la compravenda de jets privats i disposava d’una llicència per volar a qualsevol país de la Unió Europea. L’octubre del 2017, Gabriel va publicar un tuit en el qual La Bruixa d’Or assegurava “estimar Catalunya i sentir-se espanyol”. Per aquest motiu, i després del referèndum independentista, va traslladar la seu social de l’administració a Navarra i la fiscal a Madrid.

tracking