SEGRE
Paradís verd

Paradís verdHOTEL ELS AVETS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’avetar de la Mata de València d’Àneu passa per ser el més important de tota la península, per extensió i frondositat. L’avet, de nom científic abies alba, és una conífera que creix sobretot en zones obagues obertes per damunt del nivell de les boires, amb una corpulenta copa cònica que li pot fer assolir una alçada de més de 40 metres. Entre les branques d’aquests gegants arboris aneuencs se les campen algunes espècies alades no gaire comunes com el gall fer, el mussol pirinenc o el picot negre. Des de l’edat mitjana, tres quartes parts de l’aprofitament forestal, en fusta o en carbó vegetal, revertia en favor dels habitants de la contrada, gràcies a un privilegi concedit pels comtes del Pallars, respectat pels Cardona.

De propietat particular arran de la desamortització de mitjan segle XIX, des de 1976 és de titularitat pública. Prop del límit entre la Mata de València i el bosc de Gerdar, que s’enfila cap al port de la Bonaigua, trobem l’excepcional racó ocupat per l’hotel Els Avets, a uns 10 quilòmetres d’Esterri, en terme de l’antic municipi de Sorpe i modern d’Alt Àneu. La bucòlica fondalada acull l’edifici hoteler enmig d’un prat on acostumen a pasturar cavalls en llibertat, a la vora del riu de la Bonaigua, de curs brau i remorós, així com una piscina i baldadors. Des de l’àmplia terrassa ombrejada per uns bedolls molt sans per falta de contaminació es contempla la verdor intensa de l’espessa avetosa que escala el rost pendent i la veïna mola piramidal de parets rocoses del puig de la Bonaigua. Es tracta d’un recer de pau, on el gran silenci de la natura és només vulnerat per la piuladissa dels ocells i la cançó del vent entre les fulles.

Un lloc idoni com a base d’excursions, sense gaires desnivells ni dificultats, aptes per a quasi tots els genolls, d’entre una i tres hores de marxa, cap a la vall i els llacs de Cabanes (el Llong i el Major o Negre), cap al pla de Breviari i el refugi de la Plana de la Font, cap a l’espectacular cascada de Gerdar o cap al poble de Son i la seva bella església romànica.

HOTEL ELS AVETS Carretera de la Bonaigua, Sorpe.  L’hotel Els Avets, de tres estrelles i 28 habitacions, la majoria amb terrassa, disposa de piscina climatitzada i un entorn de somni. Regentat per Ricard Valls, obre a l’estiu fins a la Diada, després alguns ponts, les festes nadalenques i a petició de grups o més de 10 clients. A la seva àmplia terrassa panoràmica es pot prendre l’aperitiu o els cafès i al seu espaiós menjador de grans finestrals es pot dinar o sopar un menú a 25 euros o gaudir d’esmorzars de bufet molt complets. La mestressa i cuinera, Dolors Badia, assistida per Joel Remacho, elabora bons plats tradicionals com olla pallaresa, trinxat, corder o peus de porc a la brasa, fricandó amb bolets, truita de bacallà o conill a la cassola, a més d’altres moderns com crema de carabassa amb trompetes de la mort o salmó a la papillota. Delicioses postres casolanes i iogurts artesanals d’Esterri.

Paradís verd

Paradís verdHOTEL ELS AVETS

Paradís verd

Paradís verdHOTEL ELS AVETS

tracking