SEGRE
La vida rural

La vida ruralLLUÏSA PLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cal Valls és una casa senyorial de Ciutadilla construïda per una família que s’havia fet rica teixint lli i negociant amb vins, farina, mules, vanos i ceràmica de la Xina, a més d’administrar els béns del castell del poble i del monestir de Bellpuig. Un dels descendents, Antoni Valls, va donar en 2005 al municipi el conjunt de la casa i els edificis annexes, com la fassina i els molins fariner i oliaire, amb la condició de dedicar-lo a activitats culturals i socials. L’arribada a l’alcaldia del culte i sensible Òscar Martínez va fer possible l’inici del projecte, enllestint una primera fase en 2012 amb la inauguració d’una oficina d’informació turística i agrobotiga, una sala d’art en què han exposat diversos pintors de la vall del Corb, cadascun dels quals cedeix un quadre que passa a integrar una mostra permanent al vestíbul, i un Centre d’Interpretació de la Vida Rural que, com la resta de l’equipament, obre al púbic durant el període de les referides exposicions o si s’ha trucat abans a l’ajuntament per concertar la visita (973303010), que es recomana completar amb la de l’encimbellat castell de la localitat, prevista cada diumenge al matí entre 11 i 2.

Rere un mur exterior coronat per merlets i la porta de ferro forjat, es descobreix un pati davanter que inclou una bassa amb corriola on es netejava la fibra del cànem i la façana principal del casalici, de regust historicista i detalls d’un modernisme una mica kitsch, com la capelleta sota una arcada al davall de la torre emmerletada i amb finestra geminada neogòtica, en què es van esculpir unes muntanyes de Montserrat, sobre un banc de trencadís gaudinià, la galeria superior d’inspiració renaixentista o el penell amb una fletxa indicadora dels punts cardinals i la silueta d’un àngel trompeter. L’antic estable de la planta baixa acull, entremig de cups, piques i menjadores del bestiar, un petit museu etnològic d’objectes domèstics i eines agràries trobades a la mateixa casa. Al fons, la meritòria col·lecció de maquetes amb daus de pedra de Joan Monyarch (1921-2011), ciutadellenc de cal Ballador, reproduint a escala monuments locals i de la ciutat de Lleida, com la Seu Vella, Sant Llorenç o la Paeria.

Fa onze anys que Elisabet Gené i Carles Marset van obrir a Ciutadilla L’Avi Siscu, un restaurant rústic i acollidor, amb molta pedra vista i un celler on baixar a servir-se un mateix el vermut. La proposta culinària és autèntica, de la terra, si bé adornada amb tocs innovadors, i d’una qualitat òptima. Des d’uns farcellets de pera i formatge amb salsa de foie al perfum de tòfona o uns caragols a la llauna a un medalló de peus amb bolets o unes costelletes de conill arrebossades o un entrecot de poltre, fins a pastissos casolans, tiramisú o el núvol, que és un deliciós milfulls de poma caramel·litzada amb nata i xocolata. Àmplia oferta de vins de la vall del Corb. De divendres al vespre a diumenge al migdia.

La vida rural

La vida ruralLLUÏSA PLA

La vida rural

La vida ruralLLUÏSA PLA

tracking