SEGRE
Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan alcem la mirada cap al cel durant el dia, només podem veure-hi un estel, el Sol, perquè la resta del cel pren un color blau, o a vegades blanc, si hi ha núvols. Per què el cel és blau? La resposta té importants connotacions biològiques i en la nostra salut.

La llum que procedeix del Sol és de color blanc, és a dir, la suma de tots els colors, però, en entrar en contacte amb les partícules petites dels gasos de l’atmosfera, es dispersa mitjançant el que anomenem difusió Rayleigh. Aquest fenomen físic fa que el color blau de la llum es dispersi i s’escampi molt més que no pas els altres. D’aquesta manera, el cel queda tot de color blau i veiem el Sol amb la suma de la resta dels colors; per tant, el veiem groguenc, en lloc de blanc, que és com el veuen els astronautes des de l’espai.

D’aquesta manera, tots els éssers vius del nostre planeta estan d’una forma o una altra adaptats a aquest fet. En particular, els nostres ulls i els de moltes espècies diürnes tenen la màxima sensibilitat en els colors grocs/verds, i no pas en els tons blaus, per tal d’aprofitar al màxim la llum que ens arriba a la superfície terrestre. Això és simplement fruit de l’evolució de milers i milers d’anys. D’altra banda, les espècies nocturnes tenen la sensibilitat completament diferent, especialment centrada en els blaus i els violetes.

Els nostres ulls també disposen d’uns fotoreceptors que regulen el nostre ritme biològic i que es basen en el color blau. D’aquesta manera, quan percebem els primers blaus del cel matinal, activen els mecanismes hormonals per mantenir-nos desperts. En canvi, a la nit, quan desapareix el blau del cel, aquests fotoreceptors ho detecten i es comença a produir la melatonina, l’agent que en el nostre organisme ens prepara per al son i que és un potent antioxidant (i, per tant, positiu per evitar els processos cancerígens).

Aquest mecanisme natural funciona a la perfecció, si no l’alterem de forma artificial: el que anomenem cronodisrupció. Això es pot produir amb l’ús de llum amb un fort component blau, sigui dels cada cop més habituals llums led, que tenen el pic d’emissió afectant la melatonina, sigui dels dispositius electrònics retroil·luminats (telèfons, tauletes o televisors). Per tant, hem d’evitar exposar-nos als llums amb component blau durant la nit i, en canvi, és molt convenient que ens exposem a la llum del dia en horari diürn, per tal d’ajudar a mantenir el nostre ritme biològic.

Sabies que...?

Sabies que...?SEGRE

tracking