SEGRE

TERCERA EDAT SERVEIS

Obre a Balàfia el tercer geriàtric públic de Lleida ciutat amb seixanta llits

Té seixanta places de centre de dia més, però l’oferta de la Generalitat és minoritària

Un usuari del centre de dia, entrant ahir al matí a la nova residència.

Un usuari del centre de dia, entrant ahir al matí a la nova residència.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat ha posat en marxa aquesta setmana el tercer geriàtric públic de Lleida ciutat, destinant a aquesta finalitat l’edifici que inicialment havia de servir per acollir discapacitats físics a Balàfia i que estava en desús des que va concloure la seua construcció fa 5 anys. La residència té 60 llits per a places fixes i 60 més de centre de dia.

La ciutat de Lleida compta des d’aquesta setmana amb un tercer geriàtric públic, el del carrer Vic de Balàfia, el centre de dia del qual va entrar en funcionament dimecres. Aquest centre de dia comptarà amb seixanta places i ha començat assumint les trenta que hi havia a l’altra residència pública de Balàfia, al carrer José Olondriz, que al seu torn destinarà a altres usos l’espai que fins ara dedicava a aquest servei. Així mateix, a partir de mitjans d’aquest mes anirà ocupant de forma progressiva les 60 places de residència permanent de què disposa, repartides en quatre plantes.

Els dos geriàtrics es troben a només uns 50 metres de distància i estan gestionats per l’empresa pública de la Generalitat Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). L’edifici del carrer Vic estava acabat i buit des de fa gairebé cinc anys (vegeu el desglossament superior).

Les seixanta noves places públiques de residència se sumen a les 183 existents fins ara a la capital, repartides entre l’altre geriàtric de Balàfia, inaugurat fa una dècada, i la Llar de Sant Josep, a la Mariola.

A nivell de la província, ara superaran lleugerament les 1.100, mentre que les concertades amb centres privats (que tenen les mateixes condicions que les anteriors) s’acosten a les 1.950 i les estrictament privades superen les 2.100.

Les places públiques i concertades suposen una mica menys del 60% de l’oferta global a la província

Les places públiques continuen estant molt per sota de la llista d’espera, especialment a la capital, en la qual l’any passat hi havia més de 700 ancians. Aquesta xifra també supera de llarg la suma de places públiques i concertades, que no arriben a 500. A la província, hi havia més de 1.800 persones a l’espera. Per a moltes, el cost d’una plaça privada és inassumible, ja que s’eleva a prop d’uns 2.000 euros al mes, per la qual cosa han d’esperar que en quedi lliure alguna de pública o concertada per poder accedir a una residència.

Un usuari del centre de dia, entrant ahir al matí a la nova residència.

Un usuari del centre de dia, entrant ahir al matí a la nova residència.

tracking