SEGRE

El Govern posa en marxa l'índex de referència de lloguer a Lleida

Permet saber si el preu d'un pis es troba per sobre o per sota del preu mitjà

Un pis en lloguer a Lleida

El Govern posa en marxa l'índex de referència de lloguer a LleidaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha posat aquest dimecres en marxa l’índex de referència de preus de lloguer, un indicador de consulta pública i de caràcter informatiu que s’aplicarà, de moment, en 27 municipis, entre ells Lleida, que representen aproximadament el 60% de la població de Catalunya. Aquest indicador, elaborat partint de les dades de prop de 200.000 contractes de lloguer dipositats en l’Institut Català del Sòl (Incasòl), ofereix una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un immoble en una localitat o una zona concreta.

Així, a través del web www.agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer, els ciutadans poden saber si un pis de lloguer es troba per sobre o per sota del preu mitjà de referència en funció de la seua ubicació i de les característiques del mateix, com per exemple la seua superfície, accessibilitat, antiguitat o eficiència energètica.

La consellera de Governació i Habitatge, Meritxel Borràs, ha assegurat que aquest índex, per la seua magnitud, és un instrument pioner a Europa i s’ha mostrat convençuda que aportarà "transparència" al mercat de lloguer i ajudarà a "modular el creixement desproporcionat" dels preus. "S’ha acabat anar a cegues, ara tindrem una referència clara i real del preu mitjà del lloguer", ha destacat en roda de premsa acompanyada del secretari d’Habitatge de la Generalitat, Carles Sala.

La consellera ha explicat que una de les prioritats del govern català és convertir el lloguer en una opció "real" a Catalunya, malgrat que la regulació d’aquest mercat ve referenciada per la legislació espanyola, que segons la seua opinió "no ajuda a canviar aquesta tendència" i no deixa gairebé "marge de maniobra" al Govern. "Però no ens podíem quedar de braços plegats, volíem actuar esprement al màxim les nostres competències i hem pres mesures per actuar en l’àmbit del lloguer", ha assenyalat.

De forma immediata, ha comentat Meritxell Borràs, aquest índex de referència aportarà transparència al sector, però en els propers mesos, una vegada que la iniciativa es consolidi i tingui "el rodatge necessari", via decret s’impulsaran incentius fiscals per als propietaris que lloguin un pis per sota del preu de referència.

Els qui ho facin, per exemple, tindran prioritat a l’hora d’accedir als ajuts a la rehabilitació o es podran beneficiar de desgravacions en impostos com el de societats o l’IRPF en el tram autonòmic.

Una altra possibilitat, ha apuntat Borràs, és que els ajuntaments en els quals funciona aquesta eina puguin subvencionar l’Impost de Béns Immobles (IBI) als qui lloguin per sota de l’índex de referència. "Les administracions tindran instruments per fer polítiques públiques d’habitatge incentivadores, perquè hi hagi més oferta al mercat i que estigui per sota de l’índex de referència", ha incidit.

Borràs ha remarcat que aquest índex, que no té en compte el lloguer turístic, s’actualitzarà cada any i fins i tot es millorarà, ja que l’Incasòl demanarà més informació de les característiques dels immobles que es lloguin i els contractes dels quals es dipositin en el registre.

Una vegada s’aprovi el decret, a més, els contractes de lloguer que es firmin a Catalunya hauran de reflectir si el preu pactat entre ambdues parts és per sobre del que marca l’índex.

Els municipis de la província de Barcelona en els quals de moment funciona aquest nou indicador són Barcelona, Badalona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Manresa, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic y Vilanova i la Geltrú.

També és operatiu en els municipis gironins de Girona, Figueres, Olot i Blanes, així com a Lleida i a les localitats tarragonines de Reus, Tortosa y Tarragona.

Consulta l’índex de referència de preus del lloguer a Lleida

L'índex de preus de lloguer

tracking