SEGRE

Advocats de Lleida preparen recursos d'empara de ciutadans davant del Constitucional pel 155

L'associació Advocacia per la Democràcia recull adhesions individuals contra el Senat "per violar el dret fonamental a la participació política"

Un moment de la roda de premsa.

Advocats de Lleida preparen recursos d'empara de ciutadans davant del Constitucional pel 155Josep M. Currià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'associació Advocacia per la Democràcia, sorgida arran l'1-O i que agrupa prop d'un centenar d'advocats de la demarcació de Lleida, ha plantejat un recurs d’empara de ciutadans davant del Tribunal Constitucional contra l’acord del Senat que va aprovar l'aplicació de l'article 155.

Els redactors del recurs, Simeó Miquel i Santiago Solsona, han explicat aquest dilluns en roda de premsa la singularitat d'aquesta acció legal, ja que es tracta d'un recurs que poden plantejar els ciutadans de forma individual "contra actes o decisions dels poders públics que violin determinats drets fonamentals de la persona que estan recollits en la Constitució espanyola". En aquest cas, els advocats denuncien que amb el 155 s'ha violat el dret fonamental a la participació política i democràtica dels ciutadans.

Aquesta associació d'advocats lleidatans considera que la decisió adoptada pel Senat el dia 27 d'octubre de 2017 va violar aquest dret a la participació política dels ciutadans en la mesura que va cessar els seus representants legítims abans d'haver‐se esgotat el seu mandat. Els advocats també afirmen que el dret reconegut a l'article 23 de la Constitució obliga a tots els poders públics i no està previst que es pugui suspendre en cap cas, "ni tan sols en els estats d'excepció o de setge". Per aquest motiu creuen que la decisió del Senat va infringir aquest dret i ha de ser declarada nul·la pel Tribunal Constitucional.

Des d'Advocacia per la Democràcia recolliran les adhesions de ciutadans al recurs fins el pròxim 25 de gener. Qualsevol ciutadà s'hi pot adherir, seguint uns passos, com demanar la targeta censal, fer poders a favor de l'associació i col·laborar amb 20 euros de despeses de tramitació.

tracking