SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

Condemnen l'apunyalador de Lleida per ser d'una entitat neonazi

Alejandro Ruiz admet que era membre de Nueva Época i accepta sis mesos més de presó a l’Audiència de Logronyo || Penes de fins a dos anys per a set integrants més

Alejandro Ruiz, durant el judici a l’Audiència de Lleida

Alejandro Ruiz, durant el judici a l’Audiència de LleidaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alejandro Ruiz Vidal, l’apunyalador neonazi condemnat a 33 anys d’internament per cinc intents d’assassinat als carrers de Lleida el setembre del 2014, va acceptar ahir una nova condemna, en aquesta ocasió de l’Audiència Provincial de Logronyo, i per pertinença a associació il·lícita. El tribunal riojà li va imposar sis mesos de presó i una multa de 360 euros per haver estat, com ell mateix va reconèixer, membre actiu de Nueva Época, una entitat que, segons la Fiscalia, presentava “les principals característiques dels joves radicalitzats de tipus cap rapat neonazi” i els membres de la qual havien protagonitzat diferents agressions de caires ideològics (l’apunyalador de Lleida ja va ser condemnat el juny del 2015 a dos anys de presó per un atac racista a Logronyo) i havien exhibit diferent simbologia d’extrema dreta. Alejandro Ruiz, que va declarar durant el judici per videoconferència des de la presó (el seu advocat va presentar un informe del psiquiatre en què recomanava que no fos traslladat a fins la sala), va reconèixer els fets dels quals se l’acusava i va acceptar la pena, segons va explicar a aquest diari l’advocat, Jon Zabala. A l’escrit inicial, la Fiscalia demanava per a ell tres anys de presó, malgrat que finalment es va arribar a un acord per a una pena més baixa per haver reconegut els fets i perquè l’associació es va dissoldre quan va perpetrar els atacs a Lleida. A més, també se li va aplicar l’atenuant de trastorn psiquiàtric. A la sessió també van condemnar set persones més, quatre d’elles com a fundadores de l’entitat i les altres tres com a membres actius. Per als primers es va arribar a un acord de dos anys de presó per a cadascun i sis d’inhabilitació per a càrrec públic. També hauran d’abonar una multa de 720 euros. Per la seua banda, els altres tres van acceptar una pena d’un any de presó. El fiscal va reduir a la meitat la petició de les penes al tenir en compte l’acceptació dels fets i la dissolució prèvia de l’entitat.

Fins a 33 anys d’internament per cinc intents d’assassinat

L’Audiència de Lleida va condemnar fa ara un any Alejandro Ruiz Vidal a trenta-tres anys d’internament en un penal psiquiàtric per cinc delictes d’assassinat en grau de temptativa i un d’incendi (la Fiscalia en demanava 81). Els fets van tenir lloc el 22 de setembre del 2014, quan el jove, que cursava tercer curs de Medicina en el moment dels fets, va comprar gasolina, va incendiar el seu pis de l’avinguda Rovira Roure i va atacar amb un ganivet cinc persones, quatre d’origen estranger, al centre de Lleida. Va fugir caminant fins a Balaguer i es va entregar l’endemà. La sentència va assenyalar que en tres dels casos hi havia risc vital de no haver rebut assistència mèdica, i va dir que no hi havia dubte que l’objectiu era fer mal per l’ús d’un ganivet i a l’apunyalar les víctimes en zones vitals.

tracking