SEGRE

ESNOTICIA

15 anys d'un dels crims més execrables a Ponent

Aquest assassí en sèrie va matar fa 15 anys l’estudiant Isabel Bascuñana a Cappont

15 anys d'un dels crims més execrables a Ponent

15 anys d'un dels crims més execrables a Ponent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 23 de novembre del 2004, avui fa 15 anys, hi va haver a Lleida un dels crims més execrables de les últimes dècades a Ponent. Gilberto Antonio Chamba, un assassí en sèrie, va violar i va assassinar Isabel Bascuñana, una jove universitària. Increïblement, havia estat regularitzat a Espanya malgrat haver matat vuit dones a l’Equador.

Avui es compleixen quinze anys d’un dels crims més atroços que s’han produït a Lleida. Isabel Bascuñana, una jove de 21 anys que estudiava dret al campus de Cappont de la Universitat de Lleida, va ser assassinada per Gilberto Antonio Chamba Jaramillo, llavors de 41 anys, vigilant del pàrquing de l’Illa de l’Oci. L’autor, que també va violar la víctima, era un assassí en sèrie que havia matat vuit dones més a l’Equador entre el 1988 i el 1993, crims pels quals només va complir vuit anys de presó. Increïblement, havia estat legalitzat per la subdelegació del Govern de Lleida l’any 2001, i va desaparèixer per error aquest horrorós historial delictiu. Conegut com el Monstre de Machala al país sud-americà, va ser condemnat a 45 anys de presó per haver matat i violat Isabel i intentar fer el mateix amb una prostituta. Empresonat a Quatre Camins, podria sortir al carrer a finals del 2029 perquè es va decretar que hauria de complir 25 anys de presó efectiva. Tanmateix, els Mossos auguren que no estarà rehabilitat i que, si surt lliure, tornarà a violar i a matar. “No és que ho cregui jo. És una certesa perquè ja s’ha demostrat. Ho va fer al seu país i, quan va estar aquí a Lleida, ho va repetir amb Isabel i ho va intentar amb una altra jove i una prostituta.” Així ho explica Sergi Mesalles, subinspector dels Mossos i actual cap de la Unitat Territorial d’Investigació de Ponent. Mesalles va ser al capdavant d’una investigació que va permetre arrestar l’autor una setmana després del crim quan estava preparant la seua fuga i malgrat la dificultat del cas.

L’última vegada que es va veure amb vida Isabel va ser a les 22.30 hores després de demanar un entrepà a l’Illa de l’Oci. Hores més tard, la seua família va iniciar la recerca. Els familiars van trobar el seu cotxe aparcat al carrer Ignasi Bastús, a la Bordeta. Van trucar als Mossos, que van descobrir el cadàver al maleter del turisme. Estava tapat per unes bosses d’escombraries que van ser claus per a la resolució del crim. La jove havia mort escanyada amb un drap que encara tenia al coll. Els Mossos d’Esquadra van obrir diverses línies d’investigació.

“Hi havia dos línies: podia haver estat una persona molt propera a la víctima, com la família, els amics o l’entorn universitari, per la qual cosa seria un crim emocional, o bé podia tractar-se d’una víctima casual”, afirma Mesalles. La primera línia va perdre pes a mesura que la investigació avançava. Paral·lelament, la policia científica va analitzar minuciosament les bosses d’escombraries, alhora que determinava que eren les que s’utilitzaven a l’Illa de l’Oci. Hi havia empremtes. Els policies van interrogar desenes de persones, entre elles Chamba. Va ser el dia 25. Va negar haver vist la noia i haver tocat les bosses. També el van citar perquè declarés a comissaria el dia 29, on li van agafar les empremtes. “Recordo un moment que un dels companys em va dir que tenien Chamba i que li havia causat una sensació estranya al preguntar-li coses del passat”, recorda el subinspector, que afegeix que “va dir que havia estat a la presó i que hi va estar per mort però no va respondre res més. Ni a la nostra base de dades ni a les de la resta de forces de seguretat hi constava cap antecedent, però vam començar a sospitar d’ell”. Paral·lelament, els policies científics van aconseguir aïllar empremtes i van trobar punts de coincidència amb les del vigilant del pàrquing. A més, Chamba s’havia contradit. El dia 30 van anar a controlar-lo al pàrquing però no va aparèixer. Finalment, el dia 1 van rebre la confirmació que les empremtes a la bossa eren seues. Tenien l’assassí, que va ser arrestat immediatament. La investigació no havia finalitzat. L’anàlisi del seu mòbil va permetre determinar que ho tenia tot preparat per fugir d’Espanya. De fet, un còlic va impedir que se n’anés hores abans de ser arrestat. “La fortuna va jugar al nostre favor”, diu Mesalles. Un confident també va explicar als Mossos d’Esquadra que la companya sentimental de Chamba li havia confessat que el va conèixer en una presó perquè havia matat dones. Uns dies després es va confirmar que era un assassí en sèrie. Els experts el van descriure com “un psicòpata que fa servir la violència gratuïta de forma persistent juntament amb una profunda desviació sexual consistent en la necessitat d’unir el sexe forçat amb la mort”. El Monstre havia caigut però el dolor que va causar encara està intacte. 

  • 23-11-2004:

desaparició

. L’últim cop que es va veure amb vida Isabel va ser cap a les 22.30 del dimarts 23 de novembre del 2004 a l’Illa de l’Oci de Cappont. Va dir per telèfon a la seua mare que anava a comprar-se un entrepà per sopar.

  • 24-11-2004:

    troben el cadàver

    . La família inicia la recerca i denúncia la desaparició als Mossos d’Esquadra. Familiars troben el seu cotxe, un Nissan Sunny, al carrer Ignasi Bastús de la Bordeta, i alerten la policia. Troben el cos sense vida d’Isa al maleter.

  • 1-12-2004:

    detenció de Chamba

    . Els Mossos arresten Gilberto Antonio Chamba Jaramillo, llavors de 41 anys, com a presumpte autor de l’assassinat. Era el vigilant del pàrquing de l’Illa de l’Oci i les seues empremtes eren a les bosses d’escombraries amb què estava tapat el cadàver. El dia 25 va ser interrogat.

  • 8-12-2004:

    Monstre de Machala

    . La policia confirma que és un assassí en sèrie i havia complert 8 anys de presó a l’Equador per la mort de 8 dones. Increïblement, va ser regularitzat sense que li constessin antecedents a l’expedient malgrat el seu horrorós historial. 

  • 494956_1.jpg

    494956_1.jpgLLEONARD DELSHAMS

    494956_2.jpg

    494956_2.jpgLLEONARD DELSHAMS

    494956_4.jpg

    494956_4.jpgLLEONARD DELSHAMS

    494956_5.jpg

    494956_5.jpgLLEONARD DELSHAMS

    tracking