SEGRE

UNIVERSITAT ECONOMIA

La UdL, sense fons per acabar el nou aulari al no aportar-hi diners la Generalitat

El rector denuncia que el pressuposat per al 2020 tot just augmenta la dotació a les universitats públiques || Veu indispensable també que el Govern pagui les quotes del parc científic de Gardeny

L’edifici del segon aulari del campus de Cappont de la UdL.

L’edifici del segon aulari del campus de Cappont de la UdL.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat de Lleida (UdL) s’enfronta a seriosos problemes per quadrar els comptes d’aquest any i per poder posar en marxa aquest 2020 el nou aulari que està construint al campus de Cappont, ja que l’aportació addicional que rebrà de la Generalitat amb els nous pressupostos serà pràcticament testimonial. Així ho va explicar el rector, Jaume Puy, que va detallar que 120 dels 129 milions amb què el Govern té previst ampliar aquest any la partida d’universitats es destinen a sufragar els increments salarials d’aquest exercici i dels anteriors i la rebaixa de taxes per als estudiants. “Només queden nou milions per repartir entre el conjunt de les universitats públiques”, va destacar, i va calcular que a la UdL li correspondrien prop de 450.000 euros. “L’augment real és molt exigu”, va concloure. “Hem fet un gran esforç per construir el nou aulari, en el qual ja hem invertit 5,25 milions, ens falten uns 600.000 euros per a l’equipament i he demanat al secretari d’Universitats que facin una aportació per a infraestructures, però de moment no m’ha donat esperances”, va indicar. En aquest sentit, va apuntar que si no hi ha un canvi de postura per part de la Generalitat, serà molt complicat finalitzar aquest aulari, que per al campus de Cappont és fonamental.

Puy va assenyalar que per primera vegada, els pressupostos de la Universitat de Lleida preveuen aquest exercici més despeses que ingressos, amb un dèficit del voltant de milió i mig. Aquesta situació és fruit que des del 2016 l’aportació de la Generalitat s’ha mantingut congelada i la universitat ha hagut d’assumir el manteniment de 8.000 metres quadrats addicionals en espais de nova construcció, l’augment de personal que això ha comportat o l’encariment de diverses partides de despesa sense poder disposar de més ingressos. Per aquest motiu, va dir que haver d’assumir el cost de posar en marxa el nou aulari faria que el dèficit previst superés els 2 milions d’euros. Així mateix, el rector va insistir que també és necessari que la Generalitat es faci càrrec a partir de l’any que ve del pagament de les quotes per les amortitzacions dels préstecs concedits en el seu dia pel Govern central per al parc científic i tecnològic de Gardeny. “Els problemes de la UdL vénen per l’edifici [l’aulari] i per les quotes del parc”, va manifestar, i amb referència a aquestes últimes va afegir que “hi ha despeses que la universitat no pot assumir amb els diners que té”.

tracking