SEGRE

URBANISME NORMATIVA

La Paeria tramita la primera supermulta de 150.000 € per la negativa a reparar una casa

A l'entitat bancària titular del número 14 de Ballester, que acumulava deu sancions per no executar obres ordenades el 2018 || Postius preveu més expedients a edificis de bancs i fons d'inversió

Vista de la façana del número 14 del carrer Ballester, que en el seu dia va acollir la Sala Europa.

Vista de la façana del número 14 del carrer Ballester, que en el seu dia va acollir la Sala Europa.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria ha notificat al propietari de l’edifici número 14 del carrer Ballester l’obertura d’un expedient sancionador urbanístic “per incompliment del deure de conservació de les edificacions en condicions de seguretat”, d’acord amb la llei d’Urbanisme, que comporta una multa de 150.000 euros. Es tracta de la primera vegada que aplica aquest tipus de sanció, ja que les que imposava fins ara a través de disciplina urbanística eren d’un màxim de 3.000 euros.

El titular de l’immoble és, segons consta a la resolució, el Banc Sabadell, que ja acumulava deu multes per l’incompliment d’una ordre municipal dictada el 10 de juliol del 2018 que l’obligava a portar a terme múltiples reparacions estructurals. Les obres a executar incloïen, entre altres actuacions, la millora de la coberta, de les escales interiors, la rehabilitació de façana i la renovació de les instal·lacions elèctriques.

El setembre d’aquell any, li va imposar una primera multa de 300 euros per no haver efectuat les obres.

Al novembre, una segona de 600; al gener del 2019, una altra de 1.000; dos mesos després una altra de 1.500; al maig, una cinquena de 2.000; a l’agost, una altra de 2.500; i el novembre del 2019, una setena de 3.000.

Des d’aleshores, li ha imposat tres sancions més per aquest mateix import. L’edifici també té façana al carrer Governador Montcada, concretament al número 9.

Fins ara, les multes per incomplir ordres de disciplina urbanística eren d’un màxim de 3.000 €

La resolució que la Paeria ha notificat a l’entitat bancària especifica que en cas que reconegui voluntàriament la responsabilitat, l’import de la sanció es rebaixaria a 120.000 euros, i si a més accedeix a pagar abans que l’expedient estigui resolt, llavors seria de 90.000.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Toni Postius, va destacar que fins ara la Paeria mai havia aplicat aquests expedients que comporten “sancions contundents”, tal com preveu la llei d’Urbanisme, i va afirmar que aquest “no serà l’últim” que es tramiti.

Postius va explicar que estan duent a terme una revisió de tots els expedients d’ordres d’execució d’obres que acumulen incompliments reiterats per part dels propietaris. Va detallar que la pràctica totalitat són entitats bancàries o fons d’inversió, i va anticipar que la Paeria aplicarà aquesta nova via sancionadora a tots els que continuïn fent cas omís a les ordres derivades de l’obligació legal de mantenir els edificis en les degudes condicions.

Va ser la seu de la Sala Europa, pub de moda als anys 80 i 90

Aquest edifici del carrer Ballester va ser en el seu dia un dels més freqüentats de la ciutat perquè els baixos acollien la Sala Europa, que va ser una sala de ball i també pub de referència als anys 80 i principis dels 90. Aquest local va obrir el 1981 i va seguir en actiu fins al 1995. El 1998, va recuperar l’activitat de lleure nocturn amb el nom de Next Bar, que va tancar deu anys després, el 2008, al traslladar-se al carrer Teuleries. El local va tornar a adquirir protagonisme el 2012 per un motiu molt diferent, després de ser okupat el febrer d’aquell any per un grup de joves que el van convertir en el Casal Popular de Joves. L’okupació va finalitzar nou mesos després, al novembre, quan els joves van ser desallotjats per la Guàrdia Urbana arran d’una ordre de l’ajuntament, encara que en aquell moment un jutge ja n’havia ordenat el desnonament a instàncies de la que llavors era la propietària de l’immoble.

tracking