SEGRE

ESNOTICIA

La Covid genera fatiga als ja curats un any després i pot afectar cèl·lules musculars

Una investigació de l'IRBLleida determina que persones que pateixen aquesta seqüela es recuperen més lentament que les que pateixen fatiga crònica || Aquesta situació afecta majoritàriament les dones

El doctor Lluís Rosselló va presentar ahir l’estudi amb el president de la Diputació, Joan Talarn.

El doctor Lluís Rosselló va presentar ahir l’estudi amb el president de la Diputació, Joan Talarn.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La fatiga és una de les seqüeles que pateixen moltes de les persones que han tingut el Covid-19. Algunes d’elles, tant si han patit símptomes lleus com si una infecció greu, continuen patint gairebé un any després aquest tipus de cansament, similar al de les persones que pateixen la síndrome de fatiga crònica.

Per conèixer-ne l’evolució i determinar si el coronavirus afecta també les cèl·lules musculars, l’IRBLleida ha posat en marxa una investigació, liderada pel doctor Lluís Rosselló, en què s’avaluen les característiques fisiològiques respiratòries, metabòliques i metabolòmiques en pacients amb fatiga post-Covid-19, en comparació amb pacients amb síndrome de fatiga crònica i un grup de control sa.. Les primeres conclusions a les quals han arribat en aquesta fase inicial és que les persones afectades per fatiga post-Covid es recuperen més lentament que les que pateixen la síndrome de fatiga crònica. “Les que han passat la Covid tenen uns valors d’aprofitament d’oxigen inferiors als de la síndrome de fatiga crònica i la recuperació postesforç és més lenta que en els altres dos grups”, va explicar Rosselló, investigador del grup Fonaments biològics dels trastorns mentals i cap de secció de Síndrome de Sensibilització Central de l’hospital Santa Maria, en la presentació de l’estudi, que va tenir lloc a la Diputació de Lleida.

Rosselló va dir que “és un estudi que pensem que és pioner. Sabem que la Covid afecta les cèl·lules respiratòries i neurològiques i podria afectar també les cèl·lules musculars”.

La investigació, que es du a terme a l’hospital Santa Maria, analitzarà 66 persones, en concret dones, 22 de cada un dels tres grups.

Els investigadors han optat per centrar-se només en la població femenina, ja que, segons va precisar Rosselló, aquesta fatiga post-Covid “és molt més freqüent en dones, encara que els homes pateixen símptomes més greus pel coronavirus”. A l’octubre van començar a seleccionar els pacients. Ja s’han fet proves de laboratori i fisiologia i els investigadors confien a obtenir resultats cap al proper mes de juny.

La investigació compta amb el suport de la diputació de Lleida, que col·labora amb l’IRBLleida i la UdL.

El president de la Diputació, Joan Talarn, va explicar que “cal estudiar què hi ha més enllà del quadre clínic de la Covid-19 i, per això, aquest treball és molt interessant”.

Aquest projecte també pot ajudar a obrir més el camp de la investigació respecte a quina és la causa de la fatiga crònica, i centrar-la, especialment, en el fet que l’origen d’aquest cansament pugui ser causat per un virus, com ho és el de la fatiga post-Covid.

tracking