SEGRE

ESNOTICIA

Catalunya supera les 500 persones ingressades a l'UCI per Covid-19

Experts de la UPC adverteixen de l'increment dels casos crítics per la variant britànica || Estimen que caldrà anul·lar operacions, com ja ha fet Lleida

Dos sanitaris atenen un pacient amb Covid a l’UCI de l’hospital Clínic de Barcelona.

Dos sanitaris atenen un pacient amb Covid a l’UCI de l’hospital Clínic de Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els efectes de la Setmana Santa ja comencen a notar-se a Catalunya, després que l’augment de contagis de la Covid s’avancés a Lleida, i ahir van empitjorar tots els indicadors epidemiològics. D’una banda, va tornar a créixer la velocitat de propagació del virus (Rt) fins al 0,91 i el risc de rebrot ho va fer en 13 punts, amb 226, mentre que les UCI van continuar omplint-se i van registrar 513 ingressats, 15 més.

Segons l’últim balanç del departament de Salut, es van declarar 1.651 nous casos de Covid i el 8,15% de les proves de l’última setmana va donar positiu. També es va informar de 20 noves morts i 82 persones van haver d’ingressar, per la qual cosa hi havia 1.711 persones als hospitals catalans.

A més, el grup d’investigació Biocomsc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va avisar que creixen un 50 per cent els contagis que acaben a l’UCI, probablement per la variant britànica, que és més agressiva, i que faria falta més que un confinament comarcal per baixar la xifra de crítics. En declaracions a RAC1, la investigadora Clara Prats va augurar que a finals d’aquesta setmana o principis de la que ve s’arribarà a la xifra de sis-centes persones a l’UCI, la qual cosa implica desprogramar activitat. L’hospital Arnau de Vilanova de Lleida ja ha suspès operacions, ja que les UCI també estan plenes amb més de trenta persones.

La bona notícia per a Prats és que l’augment de contagis està sent “suau”.

La vacunació evita un 60 per cent de les morts La investigadora del Biocomsc Clara Prats va explicar que el grup ha fet una estimació dels efectes positius que ha tingut la vacunació de la Covid. Així doncs, d’aquí a dos o tres setmanes, es podria assegurar que les vacunes hauran d’haver evitat el 60 per cent de les morts, el 20 per cent dels crítics i el 30 per cent dels ingressats a planta. Pel que fa als casos, el percentatge baixa al 15 per cent.

De fet, la immunitat entre els usuaris de les residències ha erradicat el virus d’aquests centres i a Lleida no es registren decessos des de fa més d’un mes. A més, segons les últimes dades de Salut corresponents a dimecres passat, 86 dels 87 geriàtrics de Lleida no tenien contagis de Covid, mentre que el centre de Malpartit seguia classificat com a taronja (amb casos sota control), encara que fa més de dos setmanes que no hi ha contagis nous. Salut va informar de dos positius en aquesta residència, els mateixos que hi havia el 26 de març. Es tractava de nous ingressos que eren a l’hospital.

Vora 500.000 immunitzats

Respecte a la campanya de vacunació, ahir a Catalunya hi havia 462.249 persones que ja tenien les dos dosis de la vacuna, per la qual cosa si el ritme d’arribada de vacunes segueix el seu curs, aviat s’arribarà al mig milió d’immunitzats. A Lleida són 30.687 persones. 

tracking