SEGRE

ESNOTICIA

Salut notifica quinze noves morts en nou dies per Covid a Lleida

Dijous passat n'hi va haver sis, la xifra més alta en una jornada des del gener || Tanmateix, aquest any hi ha 306 morts davant dels 610 en deu mesos del 2020

Una farmàcia informa amb un cartell que no disposa de tests.

Una farmàcia informa amb un cartell que no disposa de tests.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Salut va notificar ahir la mort de 15 persones per la Covid a Lleida, en un termini de nou dies, entre el 9 i el 17 de desembre. El pitjor dia va ser dijous passat, quan al pla de Lleida van morir 6 persones, una xifra que no s’assolia des del mes de gener passat. D’aquestes 15 defuncions, 14 corresponen a la regió sanitària de Lleida i tots tenien més de 70 anys, a excepció d’un que tenia entre 50 i 59 anys.

Respecte al del Pirineu, Salut no va informar quan va morir, ja que l’últim registrat és de l’11 de setembre. Salut també va notificar un total de 68 defuncions a tot Catalunya corresponents als últims dies.Malgrat tot, les dades demostren que la vacuna ha evitat centenars de morts. I és que en aquest 2021 han mort per la Covid entre Lleida i el Pirineu un total de 306 persones, mentre que l’any passat van ser el doble, 610, en una mica menys de deu mesos, ja que la pandèmia va començar durant la segona setmana de març.A Lleida, el 73,7% de la població té la pauta completa amb dos dosis, però s’ha demostrat que amb el pas dels mesos les vacunes van perdent eficàcia i per això Salut insisteix en la importància de la tercera dosi, que torna a recuperar anticossos.

Per aquesta raó, a més de tots els vacunats amb AstraZeneca, que des de dilluns ja poden demanar cita a vacunacovid.catsalut.gencat.cat/ perquè la vacuna d’Oxford és menys efectiva contra òmicron, també ho pot fer tota la població de 50 a 59 anys –que a Lleida són 52.000 persones– que fa sis mesos van rebre la vacuna de Moderna o Pfizer.Així mateix, la Comissió de Salut Pública de Sanitat va acordar que els vacunats contactes estrets de positius no compleixin quarantena, per la qual cosa Salut “avaluarà les accions a emprendre per no afegir més confusió la ciutadania”.D’altra banda, Salut va comptabilitzar 11.434 casos, 369 al pla de Lleida i 103 al Pirineu. El número d’ingressats va baixar a Ponent fins als 86 (-4), però n’hi havia set més a l’UCI, amb 21. Al Pirineu hi havia dos hospitalitzats més, amb 11, i a Catalunya 33 més, amb 1.313, dels quals 340 eren crítics (+30).

Les taxes van tornar a baixar per segon dia consecutiu i el rebrot era de 1.208 al pla (-9) i de 1.329 (-23) al Pirineu.Així mateix, als centres educatius de Lleida hi havia un total de 3.645 alumnes confinats, 405 menys. Per altra banda, la Societat Catalana de Pediatria demana mesuradors de CO2 a les aules i fer test ràpids dos vegades per setmana als contactes estrets. També alerta del “gran impacte” que causaria en la salut física i emocional dels nens allargar les vacances, cosa que el Govern no preveu

Les persones de 50 a 59 anys que fa sis mesos que tenen l’última dosi poden agafar hora per a la tercera

Les farmàcies de Lleida s’han quedat sense test ràpid d’antígens de la Covid davant la gran demanda causada per l’augment de contagis i les festes nadalenques.

Des del Col·legi de Farmacèutics van assenyalar que “hi ha hagut un gran augment de la demanda i ara hi ha problemes de proveïment”, però que “en principi els proveïdors tenen previsió de rebre tests durant aquesta setmana”. Tot i així, van dir que “de moment, tot és molt incert”. Ahir al matí, per exemple, no hi havia tests en almenys una desena de farmàcies de Lleida ciutat.

De fet, algunes tenen una llarga llista d’espera de clients pendents de comprar un kit des de dilluns al matí, per la qual cosa ja fa 48 hores que no tenen existències. Des de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya van assegurar el cap de setmana passat que el subministrament de tests milloraria abans de Nadal, però que no estarà regularitzat, ja que la situació és molt “irregular”. Van assenyalar que les comandes es fan a tres setmanes vista, i l’última la van fer al novembre, quan es venien molts menys tests que ara.

tracking