SEGRE

Els defensors de la residència sostenen que la Paeria no té informes que avalin ubicar l'alberg al solar de Pardinyes

El Col·legi d'Arquitectes s'hi ha posat en contacte amb la intenció de recórrer el procediment de redacció del projecte

El president de l'Organització de Veïns de Pardinyes, Joan Torné, i dels membres de la plataforma en defensa de la residència, Paco Castillo, Fernando Alonso i Marisé Piñol.

Els defensors de la residència sostenen que la Paeria no té informes que avalin ubicar l'alberg al solar de PardinyesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització de Veïns de Pardinyes (Orvepard) i la plataforma que defensa la construcció d'una residència en aquest barri lleidatà denuncien que la Paeria no disposa de cap informe tècnic que justifiqui ubicar al solar del carrer Josep Pallach l'equipament comunitari per a temporers, sensesostre i emergències. Consideren que es tracta d'una decisió "política" del govern d'ERC i JxCat. Aquestes entitats han presentat un recurs contenciós administratiu contra la tramitació d'urgència del "macroalberg". Així mateix, han explicat que s'han posat en contacte amb ells des del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya per coordinar-se davant el recurs que aquest ens també preveu presentar contra el procediment de redacció del projecte de l'equipament.

Les dues entitats acusen el govern de la Paeria de "manca de transparència i "opacitat" en relació amb la informació que els ha donat fins ara sobre el projecte de l'equipament comunitari previst a Pardinyes. Per això, van acudir a la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP).

Malgrat que aquest organisme va desestimar la petició perquè poguessin obtenir els informes justificatius de què disposa la Paeria per ubicar l'equipament al solar del carrer Josep Pallach, des de l'Orvepard i la plataforma destaquen que, havent recorregut a la GAIP , han pogut constatar que l'Ajuntament no disposa de cap informe tècnic que "avalés la necessitat d'ubicar en el solar el macroalberg", més enllà "de la memòria descriptiva i justificatives del projecte", que "són un breu resum de les característiques i usos de l'edificació", segons ha dit Fernando Alonso, membre de la plataforma en defensa de la residència a Pardinyes. "La Paeria ens ha enganyat i vol fer una obra de 5,2 MEUR sense justificació no motivació", ha afirmat.

"Els dos informes que estudiaven ubicar l'equipament a Gardeny i a l'antic tanatori de Balàfia van ser desestimats per l'Ajuntament i no consta cap document o informe que la GAIP, Orvepard ni la plataforma hagin pogut accedir", han afegit des de la plataforma. A la vegada, asseguren que, segons aquests dos informes, l'import de situar l'equipament en aquestes dues ubicacions era "infinitament menor" respecte a construir-lo al solar del carrer Josep Pallach.

Contenciós administratiu contra la tramitació del projecte per via d'urgència

D'altra banda, l'organització veïnal i la plataforma en defensa de la residència a Pardinyes han presentat un recurs contenciós administratiu contra la tramitació del projecte del "macroalberg" per via d'urgència ja que consideren que aquest extrem "no està justificat". Des de l'Ajuntament de Lleida sostenen, a partir d'un informe del cap de servei d'obra pública i mobilitat, que la licitació de la redacció del projecte constructiu es tramita d'urgència per donar compliment als terminis establerts i no perdre les subvencions concedides per la Generalitat (4 MEUR) i la Diputació de Lleida (600.000 euros) per construir l'equipament comunitari per emergències temporals.

Asseguren que el Col·legi d'Arquitectes també prepara un recurs contra el procediment per redactar el projecte de l'alberg

Des de l'Orvepard i la plataforma han explicat que des del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, a través de la seva assessoria jurídica, s'han posat en contacte amb ells per instar-los a coordinar-se "per maximitzar les probabilitats d'èxit de les accions a emprendre". En aquest sentit, Paco Castillo, també membre de la plataforma, ha exposat que des del Col·legi d'Arquitectes també preparen la interposició d'un recurs, en aquest cas contra el procediment corresponent al contacte per a la redacció del projecte bàsic i executiu de l'edifici modular i residencial per a emergències temporals, segons el programa funcional de necessitats que s'especifiquen en la memòria descriptiva i justificativa i en l'avantprojecte corresponent realitzat. Al marge de les actuacions judicials, Orvepard i la plataforma en defensa de la residència també han fet arribar al Síndic de Greuges de Catalunya un dossier amb tota la informació de què disposen des de l'any 2000 en relació amb la cessió del solar i sobre els compromisos que asseguren existien per situar, primer als terrenys que actualment ocupa l'escola i institut La Mitjana, i després al solar del número 2 del carrer Josep Pallach, una residència per a la gent gran del barri de Pardinyes. L'organització veïnal i la plataforma han reiterat que no s'oposen al fet que Pardinyes pugui acollir un alberg per a temporers però sí a la construcció d'un "macroequipament per a 120 persones" al solar on sostenen que havia d'anar la residència. Aposten per un model de "microalbergs" repartits per diferents barris de la capital del Segrià i han proposat que, en el cas de Pardinyes, es pugui ubicar a les instal·lacions que actualment ocupa la deixalleria de Lleida i Ilnet, tenint en compte que l'Ajuntament preveu construir una nova deixalleria a prop del barri dels Magraners.

tracking