SEGRE

LLEIDA

Salut estima que la vacunació ha evitat 10.000 morts, unes 370 de les quals a Lleida

La campanya d'immunització contra la Covid compleix un any amb prop de 730.000 dosis administrades a la demarcació || La conselleria demana als positius per test d'antígens que no vagin al CAP

Les tres sanitàries que van participar en l’acte d’ahir a Barcelona.

Les tres sanitàries que van participar en l’acte d’ahir a Barcelona.SALUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria de Salut estima que la campanya de vacunació contra la Covid, que va començar fa just un any, ha evitat unes 10.000 morts a tot Catalunya, on s’han registrat 24.453 víctimes del coronavirus. Si s’aplica la mateixa proporció, a Lleida, que ha registrat 900 defuncions, se n’haurien evitat unes 370. Així mateix, ha estalviat entre 10.000 i 13.000 ingressos a les UCI i unes 80.000 hospitalitzacions.

Durant aquests dotze mesos s’han administrat 13.200.000 dosis de la vacuna a tot Catalunya, unes 730.000 a les comarques de Lleida. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va afirmar ahir que “la pandèmia i el procés de vacunació han suposat el repte més important de la història recent i una prioritat per a tots nosaltres al departament de Salut”. “Ha estat un procés complex i d’èxit”, va dir en un acte de reconeixement als sanitaris implicats en la immunització celebrat a Barcelona.

Cabezas va admetre que la irrupció d’òmicron ha “dificultat” l’escenari d’aquest primer aniversari i la celebració del Nadal, però que “l’esforç col·lectiu ha fet que ara tinguem molts casos de Covid amb menys càrrega als hospitals”. La coordinadora del punt de vacunació de Fira de Barcelona, Lourdes Carrés, va assegurar que estan “cansats però contents” de continuar immunitzant i va lloar la capacitat d’adaptació del sistema.D’altra banda, Salut va demanar als que donin positiu amb un test d’antígens d’automostra que no vagin al CAP a repetir la prova, tot i que sí que s’han de confinar deu dies. Poden contactar-hi telemàticament per demanar la baixa o comunicar el positiu.

Si els símptomes empitjoren, recomana anar al CAP o trucar al 112. En un altre ordre de coses, Salut va confirmar 507 positius més a Lleida. Els ingressats van augmentar a 103 (5 més) i els que estan a les UCI es mantenen en 22.

El Conselh Generau va informar que entre divendres i diumenge es van detectar 100 positius a la Val. Al Solsonès es van diagnosticar 150 contagis la setmana passada, la xifra més elevada en tota la pandèmia.

L’oci nocturn demana a la justícia poder obrir el 31

La Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon), la Federació Catalana d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) i la Plataforma d’Empresaris Afectats pel Covid-19 (Peacovid-19) van presentar ahir dos recursos contra el tancament de pubs i discoteques i la reducció de l’aforament a la restauració que va decretar la Generalitat per frenar l’auge de contagis.

Demanen reobrir l’oci nocturn almenys la nit de Cap d’Any. La Fecasarm demana la nul·litat o almenys la suspensió cautelar de totes les restriccions. La Fecalon, la Federació d’Hostaleria de Lleida i una cinquantena d’entitats del sector també van presentar un recurs per suspendre les restriccions de cara a la nit de Cap d’Any.

A Lleida, les pèrdues en l’hostaleria es compten per milers d’euros. Es preveu que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es pronunciï demà o dijous sobre les mesures cautelars. La Peacovid-19 també ha portat al Tribunal Suprem una macrodemanda contra l’Estat per la seua gestió durant el primer estat d’alarma.

Exigeixen la paga Covid per al personal de neteja

Els sindicats CCOO i UGT van exigir ahir a la Generalitat que, després d’aprovar els pressupostos, estengui la paga Covid que van cobrar els sanitaris pels esforços durant la pandèmia als treballadors de neteja dels centres sanitaris i sociosanitaris. Van assegurar que la reivindicació d’equiparació és una demanda sindical que mantenen des del 2020 per a aquest col·lectiu, “que ha estat en primera línia” i van demanar una reunió urgent amb la Generalitat per abordar-la.

Aragó i cinc autonomies més ordenen restriccions

Aragó, Navarra, País Basc, La Rioja, Cantàbria i Astúries van acordar ahir limitar horaris i comensals en hostaleria, restauració i oci nocturn per intentar frenar l’explosió de contagis, amb la mirada posada a la nit de Cap d’Any.

Madrid veta macrofestes previstes per Cap d’Any

La Comunitat de Madrid no autoritzarà les cinc macrofestes per a les quals sí que havia demanat permís aquesta nit de Cap d’Any (en què es preveien aforaments d’entre 500 i 1.000 persones) a causa de la situació sanitària a la regió, amb una incidència superior als 1.100 casos per cada 100.000 habitants.

Les tres sanitàries que van participar en l’acte d’ahir a Barcelona.

Les tres sanitàries que van participar en l’acte d’ahir a Barcelona.SALUD

tracking