SEGRE

SANITAT VIRUS RESPIRATORIS

Més ingressos per covid i grip a l'Arnau de Vilanova de Lleida

En una setmana passen de 9 a 22 a l'Arnau i Pediatria està plena amb 18 nadons amb bronquiolitis || “Incertesa” per la coincidència dels virus aquest any

El dècim premiat es va vendre al quiosc de l'Arnau.

El dècim premiat es va vendre al quiosc de l'Arnau.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’arribada del fred i l’avanç de l’afectació dels virus respiratoris d’hivern com la grip, bronquitis i bronquiolitis ha causat que durant l’última setmana hagin augmentat també els ingressos a l’hospital Arnau de Vilanova. En concret, els hospitalitzats per covid han passat de 7 a 14, i a la regió sanitària de Lleida es mantenen en dos el nombre de crítics. Els de la grip han augmentat de 2 a 8 (la previsió d’Urgències de l’Arnau és que el pic arribi per Nadal) i els nadons ingressats per bronquiolitis es mantenen en 18.

Tanmateix, el cap de servei de Pediatria, Eduard Solé, va destacar que encara que la situació és estable, “estem plens, amb el mateix nombre d’ingressats contínuament”. Va explicar que es van donant “altes i baixes”, ja que els nens s’estan a l’hospital entre tres i cinc dies i preveu que el pic arribarà a finals de setmana.Pel que fa als casos de virus detectats a l’Atenció Primària durant l’última setmana entre les regions sanitàries de Lleida i del Pirineu han estat 549 de covid (-24%), 288 de grip (+17%) i 146 de bronquiolitis (+30 per cent). Salut va afirmar que entre els virus més freqüents que circulen en aquest moment figuren el rinovirus (el del refredat, amb un 21,9% de les mostres), el segon és el de la grip (16,6%), el tercer el de la covid (15,7 per cent), i el quart el VRS, el virus respiratori sincitial, el de la bronquitis i bronquiolitis (14,8%).Per la seua banda, experts de la UPC van constatar la “incertesa” pel que fa a l’evolució de la covid i la grip i les “incògnites” que planteja la coincidència d’aquests dos virus.

Afirmen que la grip puja “amb força” i que la covid es troba “estabilitzada”. Malgrat tot, alerten que mai han pujat fort i alhora tots dos virus. Situen el pic de la bronquiolitis abans de deu dies.

Per la seua banda, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va reclamar “estabilitat” i un “gran consens polític”. També va alertar que només amb diners “no se solucionarà el problema”.

Pla sobre pandèmies a Lleida

Els responsables del projecte d’investigació IlerCovid per combatre futures pandèmies de la Universitat de Lleida (UdL) van presentar ahir al campus de Cappont els seus resultats després de divuit mesos d’estudi.

Entre aquests, destaca la participació de 800 persones en tallers, la realització de xarrades a gent gran, la creació d’eines digitals per consultar dades i el primer museu virtual sobre pandèmies a la UdL.

Salut promet delimitar el nombre de visites

El subdirector del CatSalut, Alfred Garcia, va considerar ahir “intolerable” que un metge pugui tenir fins a setanta pacients a l’agenda diària i va assegurar que s’abordaran aquestes situacions. Va dir que “no és un fet generalitzat” i que des de Salut no aproven aquesta realitat. Garcia va insistir que comparteixen bona part de les reclamacions dels metges, per les quals han convocat una vaga el 25 i 26 de gener, i va assegurar que la negociació oberta ha de permetre millorar les condicions retributives i de treball dels professionals i impulsar l’estabilització.

Jaume Puy a la presentació dels resultats del projecte.

Jaume Puy a la presentació dels resultats del projecte.UDL

tracking