SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Obliguen a tornar la comissió d'obertura i despeses d'una hipoteca

Un jutjat de Lleida condemna un banc i dona la raó a un veí d'Agramunt || Considera que són clàusules abusives i no es va donar la informació al client

Imatge dels jutjats del Canyeret de Lleida.

Imatge dels jutjats del Canyeret de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat de Primera Instància 6 de Lleida ha condemnat un banc a tornar a un veí d’Agramunt l’import de la comissió d’obertura, les despeses a càrrec del prestatari i la comissió per reclamació de posicions deutores d’una hipoteca al considerar que són abusives. L’advocat del demandant, Xavier Prats, de Prats Advocats, va explicar que “és una de les primeres sentències que es dicten en aquest sentit als jutjats de Lleida”. L’afectat, que va firmar un préstec hipotecari el 2016, va presentar una demanda en la qual va sol·licitar la nul·litat per abusives de les clàusules que regula les despeses a càrrec del prestatari, la comissió d’obertura i la comissió per reclamació de posicions deutores (el cobrament d’una quantitat en el supòsit que el client no aboni al seu temps el rebut del préstec) i es condemnés el BBVA a la devolució dels imports satisfets.

L’entitat bancària va acceptar la nul·litat de la clàusula de despeses però es va oposar a la quantia de procediment i va negar la condició d’abusivitat de la clàusula d’obertura i de reclamació de posicions deutores “al ser negociada i haver donat tota la informació i, en tot cas, són despeses que correspondrien a la part demandant”. Pel que fa a la clàusula de despeses, a l’haver-hi un acord entre les parts, es va fixar la devolució en 767 euros, segons la sentència. Respecte a la comissió d’obertura, el magistrat explica que “la jurisprudència no ha estat constant en aquest punt i les decisions contradictòries són patents”.

Tanmateix, recorda que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea diu que “incumbeix al jutge comprovar si l’entitat financera ha comunicat al consumidor prou elements perquè aquest adquireixi coneixement del contingut i funcionament de la clàusula”. Així, afirma que s’ha demostrat que l’entitat financera no va informar el client, per la qual cosa considera que va ser abusiva i s’estima la petició de reintegrament de 601 euros.

tracking