SEGRE

MACROJUDICI PROCÉS

L'Audiència absol els onze acusats dels disturbis a la subdelegació

Absolts per falta de proves. L'Audiència de Lleida ha exculpat els 11 acusats d'instigar els disturbis que hi va haver davant la subdelegació del Govern el març del 2018 en protesta per la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya. Fins i tot absol els quatre joves que van pactar amb la Fiscalia una pena de 9 mesos de presó.

Els 11 acusats en el judici que es va celebrar el novembre passat a l’Audiència de Lleida.

Els 11 acusats en el judici que es va celebrar el novembre passat a l’Audiència de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida ha absolt els 11 acusats –fins i tot els quatre joves que van arribar a un acord amb la Fiscalia per ser condemnats a una pena menor– de ser els responsables dels aldarulls que hi va haver davant la subdelegació del Govern a Lleida el 25 de març del 2018 en protesta per la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya, en el primer macrojudici a Ponent per aldarulls relacionats amb el procés.

La Fiscalia demanava un total de 58 anys de presó per als 11 acusats pels suposats delictes de desordres públics i atemptat a l’autoritat. La sentència no és ferma i el Ministeri Públic estudiarà en els propers dies si la recorre davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El tribunal absol tots els acusats per falta de proves i afirma que “la mera presència a la manifestació en la qual es produeixen aldarulls és clar que no pot equiparar-se a una coautoria en aquests”.

Així, afirma que “el pronunciament absolutori conclòs per insuficiència probatòria respecte a aquells acusats que no van assolir un acord de conformitat amb l’acusació ha d’estendre els seus efectes també a aquells acusats que sí que van acceptar la conformitat en tant que aquesta quedava supeditada a la valoració pel tribunal de les qüestions prèvies plantejades i a la construcció fàctica”.

Quatre dels acusats havien arribat prèviament a un acord amb la Fiscalia, que va passar de sol·licitar una pena de cinc anys i tres mesos de presó a una pena de nou mesos més el pagament de multes de poc més de 1.000 euros a l’aplicar els atenuants de reparació del dany i confessió. En el judici van reconèixer els fets.

En una sentència de quaranta-tres pàgines, el tribunal assegura que “la identificació dels acusats en posicionaments diferents de la manifestació no permet sostenir que als seus voltants es cometessin els fets delictius imputats, ja que això no ha quedat provat, ni de la prova practicada s’hi ha constatada participació activa en els resultats”. En aquest sentit, conclou que no hi ha evidències que els acusats tinguessin connexió entre ells o que incitessin a la violència contra els agents.

Pel que fa al raper Pablo Hasél, per al qual la Fiscalia demanava cinc anys i nou mesos per reincident, la sala determina que “no es pot relacionar posicionalment aquest acusat amb la resta d’acusats, ni tampoc vincle amb aquests, ni la imputada tasca d’excitació a la massa en l’avenç respon a una altra consideració que la dels càntics i arengues que es repetien per la multitud”.

Malgrat que no dubta de les lesions dels agents dels Mossos d’Esquadra, en un dispositiu de seguretat que va ser “insuficient”, l’Audiència determina que no hi va haver “una actuació plural, conjunta i conscientd’aquesta alteració de la pau pública pels acusats”.

Òmnium: “La protesta i la dissidència no són delicte”

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va ser un dels primers a reaccionar després de conèixer-se la sentència. Pueyo va afirmar a Twitter que “l’absolució dels #11delasubdelegació és una bona notícia.

L’exercici de drets fonamentals mai no pot ser delicte. Continuarem defensant l’amnistia com a via per abordar el conflicte polític”. Per la seua part, Òmnium Cultural va dir que “aquesta absolució mostra que, malgrat tots els intents per part d’un estat demofòbic, el dret a la protesta, el compromís polític i la dissidència no són delicte”.

Per la seua part, des de la Plataforma Antirepressiva de Ponent van assegurar que “aquest és el camí, convertir els seus judicis polítics en judicis contra els repressors (...). Som conscients, tanmateix, que la repressió continua”.

Els 11 acusats en el judici que es va celebrar el novembre passat a l’Audiència de Lleida.

Els 11 acusats en el judici que es va celebrar el novembre passat a l’Audiència de Lleida.AMADO FORROLLA

tracking