SEGRE

UNIVERSITAT SALUT PÚBLICA

Alumnes de Veterinària i Ciència i Producció Animal de la UdL es converteixen en guaites de la seguretat alimentària

Uns 300 alumnes de Veterinària i Ciència i Producció Animal de la UdL han fet pràctiques en catorze escorxadors de Lleida des del curs 2017-2018 i ajuden en inspeccions establiments i indústries alimentàries

Dos estudiants de Veterinària fent pràctiques a l’escorxador d’Alfarràs.

Dos estudiants de Veterinària fent pràctiques a l’escorxador d’Alfarràs.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan algú pensa en un veterinari, generalment se l’imagina en una clínica curant mascotes o visitant animals en una granja. Tanmateix, els veterinaris també tenen un paper essencial en la salut pública i pel que fa a la seguretat alimentària, ja que són els encarregats d’efectuar les revisions dels animals als escorxadors, ante i postmorten, així com de les inspeccions d’indústries i establiments alimentaris, com menjadors de residències o col·legis, per exemple. El doble grau de Veterinària i Ciència i Producció de la Universitat de Lleida (UdL) forma els alumnes en aquests tres àmbits i en el rotatori de sisè curs fan pràctiques en clíniques, granges de porcí, remugants i èquids i també en escorxadors.

Sobre aquests últims, Mercè Bieto, subdirectora a Lleida de la secretaria de Salut Pública, va indicar que des del curs 2017-2018 s’han format en catorze escorxadors de les comarques de Lleida uns 300 alumnes, que han estat atesos per trenta veterinaris oficials de la Generalitat.“Cada estudiant rep cinquanta hores de formació, de les quals tres dies a la setmana als escorxadors i dos acompanyen els veterinaris a inspeccions a indústries o establiments alimentaris”. Primer reben coneixements teòrics sobre salut pública i després se centren en la part pràctica. “Resulta una experiència molt bona per als estudiants i per als centres que els acullen”, remarca.Als escorxadors, en grups d’un màxim de tres, els alumnes aprenen a efectuar inspeccions antemortem als animals, revisar que la documentació estigui en regla, certificar si són aptes per al sacrifici i que es fa partint de la normativa de benestar animal i control sanitari i, després del sacrifici, revisar de nou per constatar que són aptes per al consum humà.

Són escorxadors tant d’aus com de porcí i de remugants i fan les pràctiques en torns de matí, tarda o nit. A més, en les visites a indústries i establiments, aprenen com efectuar el control de processos i aliments.Francisco Molino, coordinador en el doble grau de la part del rotatori sobre salut pública, destaca que alguns veterinaris de la Generalitat són professors associats a la UdL i exerceixen de tutors in situ en el rotatori. Detalla que, en ocasions, si els escorxadors són petits, els alumnes van a un escorxador diferent cada dia mentre que altres vegades fan totes les pràctiques en el mateix.

Destaca que amb aquestes pràctiques, que es prolonguen unes dos setmanes, “els alumnes queden contents” i afegeix que “se’ls obre una oportunitat”. “Quan acaben es busquen substitucions o cobreixen baixes i pregunten per les oposicions per ser veterinari de la Generalitat”, afirma. Així mateix, Bieto assegura que “alguns dels alumnes que van fer el rotatori els tenim ja treballant.

Al ser pràctiques al final de la carrera, obren els ulls i veuen que és molt interessant, que la salut animal i humana està molt relacionada”. En tot cas, Molino assegura que les pràctiques en els tres àmbits són fonamentals perquè coneguin de primera mà totes les facetes de la professió.

“Aquesta part de la veterinària no es coneix tant i és molt important”

L’Iris, una de les estudiants de sisè de Veterinària i Ciència i Producció Animal, reconeix que al començar la carrera molts només tenen al cap “un concepte de què és la veterinària”, però després del rotatori en el qual van a clíniques, granges i escorxadors s’adonen que hi ha “moltes sortides”.

“Podem temptejar-ho tot”, indica. Diu que no s’havia plantejat l’àmbit de la salut pública, però assenyala que és una part essencial de la veterinària. “Tal vegada no es coneix tant com les clíniques, però és molt important de cara al consumidor i a la societat perquè gràcies a aquests veterinaris hi ha una seguretat alimentària i tenim una salut pública”, subratlla.

Dos estudiants de Veterinària fent pràctiques a l’escorxador d’Alfarràs.

Dos estudiants de Veterinària fent pràctiques a l’escorxador d’Alfarràs.

tracking