SEGRE
El projecte vital

El projecte vitalSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Recentment ens deixava una d’aquestes persones que no et deixen indiferent. Eduard Punset va despertar en molts de nosaltres la curiositat per conèixer allò desconegut, per aprendre i atresorar coneixement. El seu programa de televisió Redes es va centrar durant divuit anys en la divulgació científica. Alguns dels seus llibres van aprofundir en les emocions, per exemple, Viatge a l’optimisme, El viatge a la felicitat o Viatge a les emocions.

La seua fortalesa vital i les seues ganes de viure ens van deixar una frase per al record: “Jo, probablement, no em moriré mai. No està demostrat que jo em mori.” El cert és que el seu llegat serà sempre entre nosaltres. No li faltava raó. El projecte vital és la manera que tenim les persones de plantejar-nos la nostra existència per aconseguir les nostres metes personals i professionals.

És fonamental tenir clar quin és el nostre projecte de vida. Conèixer la nostra visió, missió, valors i objectius en cada moment. Saber prioritzar i centrar-nos en les coses importants. El nostre projecte anirà canviant en funció de les circumstàncies, l’edat i molts altres factors.

Una de les tècniques de PNL (Programació Neurolingüística) són els ancoratges. Per a Pavlov són l’associació d’un estímul a una resposta fisiològica. Les persones necessitem ancoratges perquè ens ajuden a assolir reptes. Imaginar-nos certs estats emocionals ens ajuda a aconseguir el que volem.

Precisament Punset ens va dir que “sense emoció no hi ha projecte”. La base de la motivació és l’emoció amb la qual ens propulsem cap al futur. Els projectes vitals ens enganxen perquè requereixen tot el nostre talent. Amb tota probabilitat, les millors decisions no siguin fruit d’una reflexió del cervell, sinó del resultat d’una emoció.

Un projecte de vida ens dóna un perquè i un per a què en les nostres decisions personals i professionals. D’aquí la importància de planificar.

Tota planificació estratègica passa per preguntar-nos on volem estar asseguts d’aquí a cinc anys o quinze. Saber què volem aconseguir.

Encara que els projectes vitals són individuals, normalment han de coordinar-se amb altres plans vitals, per exemple, en el treball amb la resta de companys. I precisament aquí és on poden produir-se incompatibilitats.

Les empreses també compten amb el seu projecte vital, que coneixem com a pla d’empresa. Es tracta d’una eina imprescindible per posar en marxa un projecte empresarial, ja que identifica, descriu i analitza una oportunitat de negoci, n’examina la viabilitat tècnica, econòmica i financera i desenvolupa tots els procediments i estratègies necessàries per convertir aquesta oportunitat en una realitat.

En ambdós casos, ja sigui en l’àmbit personal o empresarial, es requereix l’autoconeixement (anàlisi interna), la vitalitat o energia per desenvolupar-se (pla operatiu) i del dinamisme (marketing mix).

Comptar amb un projecte de vida ens proporciona un comportament coherent en les nostres decisions. I sens dubte traurà el millor de nosaltres. Personalment, no puc entendre un projecte vital o un pla d’empresa sense l’essència emocional. Els plans es fan per i per a persones i per això han d’estar condimentats per les emocions.

Però cal estar atent. Els plans vitals no sempre surten com un vol i per això s’han de tenir preparats els plans de contingència. Sigues previsor, minimitzaràs riscos i dormiràs més tranquil.

tracking