SEGRE

COL·LABORACIÓ

Projecte Redicat: petites abelles, grans objectius

Projecte Redicat: petites abelles, grans objectius

Projecte Redicat: petites abelles, grans objectiusSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Déu dOna el cel, i les abelles la mel. Atesa la comparació de la dita catalana, la mel ha de ser un producte excel·lent. I realment ho és. A més de ser un clàssic edulcorant, té propietats antibacterianes, antisèptiques i antiinflamatòries; conté proteïnes i antioxidants; és hidratant i revitalitzant, alleuja la tos i el mal de coll.. Però no és de les virtuts de la mel que vull parlar aquí, sinó d’una iniciativa que té més a veure amb les productores, les abelles, que amb el producte. Em refereixo, en efecte, a Redicat, un original projecte centrat en la recuperació i protecció de les abelles, i que consisteix bàsicament a “rescatar” eixams d’abelles que s’han instal·lat en espais urbans no adequats i portar-los a indrets rurals on els veïns de la zona puguin tenir-ne cura.

Molta gent desconeix la gran importància que tenen les abelles per a la biodiversitat i per a l’economia, però el cert és que un 70% de l’agricultura de tot el món depèn d’aquests insectes i del fet que la reproducció de la gran majoria d’espècies vegetals està supeditada a la pol·linització que porten a terme aquests animalets. Avui dia, malauradament, la substitució dels boscos, brolles i prats naturals per conreus, l’ús de plaguicides, les espècies invasores i el canvi climàtic estan posant en perill la supervivència de les abelles.El projecte Redicat, concretament, promou el “rescat”, per mitjà de caixes-niu, d’eixams d’abelles que es perden, s’instal·len en indrets urbans com ara edificis històrics o cases d’habitatges i provoquen problemes i molèsties als veïns, o són eliminats directament per l’acció humana. Un cop capturats, aquests eixams són traslladats des dels “municipis emissors” als “municipis receptors”, situats en zones rurals, on tornen a la natura per seguir pol·linitzant els vegetals.

El retorn de les abelles al medi rural serveix també per alimentar la cadena tròfica.El programa està coordinat per l’Associació d’Amics de les Abelles i en formen part municipis “emissors”, en els quals es capturen les abelles, i municipis “receptors”, als quals són transportats els eixams. Actualment participen en el projecte els municipis d’Alcover, Arnes, Palau de Santa Eulàlia, Pujalt, Riner, Valls i Viladecans.La iniciativa té també un vessant de divulgació i sensibilització social sobre la situació de risc en què es troben les abelles. En aquest sentit, el primer rescat d’abelles, que va tenir lloc el 14 de març entre Viladecans i Freixinet (municipi de Riner), va comptar amb uns “acompanyants” de luxe: un centenar d’escolars d’ambdós poblacions que van rebre informació sobre el món de les abelles i que van desenvolupar activitats de caire mediambiental com ara plantar plantes aromàtiques, atractives per als insectes pol·linitzadors, o com elaborar “hotels d’insectes” per allotjar abelles solitàries i espècies beneficioses per al camp.

Cal dir a més que les abelles transportades al Solsonès seran “apadrinades” pels escolars de Viladecans, que en faran el seguiment a través de visites als ruscs i podran gaudir de la mel que produeixin.Es tracta, doncs, d’una proposta polièdrica amb objectius mediambientals (protegir les abelles), educatius (introduir els infants en el món d’aquests insectes), culturals (preservar una cultura ancestral, la de la mel i l’apicultura), socials (sensibilitzar la gent sobre la necessitat de tenir cura de la natura) i fins i tot turístics (fer més atractius els pobles implicats mitjançant accions com l’enjardinament amb plantes aromàtiques, visites guiades a les abelles i les visites entre municipis). També esdevé un instrument que contribueix a la dinamització socioeconòmica de micropobles com Riner.Per cert, seguint amb el tema de la mel i les abelles, m’agradaria convidar-vos a la Fira de la Mel de Riner, que tindrà lloc el diumenge, 26 de març, al santuari del Miracle, amb una dotzena d’activitats per a tots els públics, entre les quals destaca un singular maridatge de mel i música en directe o la presència de la reconeguda cuinera catalana Carme Ruscalleda. La mel serà el producte estrella de l’exposició, amb més d’una trentena d’expositors que oferiran productes relacionats amb aquest producte i amb l’apicultura.

Una bona oportunitat, a més (aprofitant la jornada de portes obertes), per visitar el pati, les quadres, la cuina antiga i el foc de rotllo de la Casa Gran, recentment museïtzats, per gaudir de l’Espai Natura i per admirar l’esplèndid retaule barroc (el més gran de Catalunya) de l’església del Miracle.

tracking