SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Govern va despenalitzar l’avortament a Espanya el 1985, però fins al 2010 no es va aprovar la llei que regulava l’exercici d’aquest dret i que permetia a la dona exercir-la fins a la setmana 14 de gestació. Tanmateix, a les comarques de Lleida les dones que han optat per interrompre l’embaràs han hagut de comptar amb el voluntarisme d’alguns ginecòlegs o desplaçar-se a Barcelona o Tarragona perquè als centres de Lleida només es practicaven els avortaments farmacològics o aquells que impliquen perill per a la salut de la mare. Periòdicament s’han recollit denúncies de col·lectius feministes denunciant aquesta discriminació i fa un any vam publicar que cap centre de Lleida practicava avortaments voluntaris perquè la immensa majoria de metges s’acollien a l’objecció de consciència, amb el resultat que només el 2018 més de 480 dones van haver de desplaçar-se fora de les nostres comarques per poder avortar. Després de mobilitzacions a Lleida i a les comarques del Pirineu, la consellera de Salut, Alba Vergés, va comparèixer davant del Parlament al novembre admetent que “és un dret que ha costat molt aconseguir i volem garantir-lo a tot el territori”, alhora que admetia que “fa temps que arrosseguem el problema i volem solucionar-lo”.

Va prometre desviar serveis d’obstetrícia i ginecologia de l’Arnau als hospitals de Tremp i Vielha, ampliar els serveis als de la Seu i Puigcerdà i negociar un conveni amb un centre privat per garantir aquest dret a Lleida, però han passat tres mesos i estem igual: les dones que ho desitgen segueixen sense poder exercir el dret a l’avortament als seus centres de referència i han de continuar desplaçant-se a Barcelona i Tarragona perquè la pràctica totalitat de ginecòlegs de l’Arnau, una trentena, es declara objector de consciència de l’avortament quirúrgic i en conseqüència es nega a practicar-lo. Davant d’aquesta discriminació flagrant, la conselleria de Salut ha de buscar solucions perquè és una vergonya que trenta-cinc anys després de la despenalització continuïn sense garantir-se a la societat de Lleida els mateixos drets sanitaris que a la resta del país.

L’OMS no aclareix dubtes

Després de quatre setmanes a Wuhan, la comissió d’experts internacionals de l’Organització Mundial de la Salut va aclarir poques incògnites sobre el coronavirus i el seu origen. Sí que descarta tesis conspiracionistes al considerar altament improbable que s’escapés d’un laboratori i estima que és d’origen animal, probablement un muricec, encara que sense identificar l’espècie, i fins i tot dubten que l’origen de l’epidèmia fos al mercat de Wuhan. S’haurà de continuar investigant. 

tracking