SEGRE

Creat:

Actualitzat:

No serà fàcil i els mateixos interessats són els primers que ho saben, però cal, és urgent, que Catalunya tingui un govern fort i cohesionat per afrontar la recuperació postpandèmia i superar el llarg període d’inacció i enfrontaments interns. Té la paraula Aragonès i l’opció més lògica d’acord amb el que s’ha votat és una coalició independentista, perquè ERC, JxCat i CUP sumarien 74 diputats, majoria absoluta i més que suficient per governar, però és cert que s’haurà de superar molts ressentiments i diferències.

La primera proposta d’ERC inclou també els comuns i ja ha xocat amb la negativa de Junts, que només vol formacions independentistes, i les matisacions dels cupaires, que es remeten a les seues assemblees.

No s’haurien d’allargar les negociacions, perquè és important que un govern cohesionat pugui dissenyar com més aviat millor una política per recuperar-se de la pandèmia i, importantíssim, que pugui participar en la negociació dels fons europeus per a la reconstrucció. Tots hauran de cedir en alguna cosa, assumint d’entrada que l’opció més votada és la d’ERC, que s’ha inclinat pel pragmatisme i si fa falta per negociar a Madrid per obtenir contrapartides, acceptant també que s’han de compatibilitzar els esforços per recuperar la normalitat amb l’alliberament dels presos i la tornada dels exiliats amb una gestió diària eficaç, que solucioni els problemes existents sense enfrontaments ni travetes, com desgraciadament ha succeït en els últims mesos. Hi ha prou punts d’acord entre els partits del bloc independentista per fer possible aquest acord, i tots haurien d’anteposar l’interès del país en l’actual conjuntura a estratègies de partit que poden debilitar.

I seria imperdonable que en les actuals circumstàncies s’arribés a una situació de bloqueig que impedís la investidura d’Aragonès o la formació de govern per interessos partidistes que ens poguessin abocar a una repetició d’eleccions. Seria un desastre per al país i també un fracàs de l’independentisme.

tracking