SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Malgrat que la situació sanitària continua millorant i que ahir la xifra de positivitat va baixar a Catalunya del 5 per cent, el límit que marca l’OMS per considerar la pandèmia controlada, i que les residències han reduït els contagis al mínim després de la vacunació, tant el Govern central com els autonòmics es plantegen mantenir les mesures de confinament durant la Setmana Santa. S’entenen les precaucions arran dels errors comesos amb la desescalada l’any passat i l’augment de contagis registrat després del Nadal, perquè una nova onada de contagis seria desastrosa, però també cal valorar la situació econòmica, amb l’aclaparament que pateixen des de fa un any sectors com el turístic, l’hostaleria o el comerç, i la necessitat de “donar aire a qui el necessita”, en gràfica expressió del doctor Argimon.

També cal valorar si el confinament perimetral és la mesura més eficaç recordant que, per exemple, el País Valencià va decretar el confinament total per Nadal i després va estar entre les que van registrar més contagis. Sembla lògic que es mantingui el toc de queda, que es controli la interacció social, però si la situació sanitària segueix millorant, també seria raonable un aixecament d’algunes restriccions, i pensar que per a moltes empreses familiars vinculades al turisme i l’hostaleria una altra Setmana Santa tancats pot ser ruïnosa.

Falten tres setmanes i es pot esperar que s’intensifiqui el ritme de vacunació a mesura que vagin arribant les dosis promeses i veure com evoluciona la situació, però tan nefasta seria una nova onada com prolongar la ruïna dels sectors més perjudicats.

Les vacunes de les infantes

Sense temps que s’apaguessin els ressons de la nova regularització fiscal del rei emèrit, la família de Felip VI protagonitza un nou escàndol al transcendir que les seues germanes, les infantes Elena i Cristina, van aprofitar un viatge als Emirats Àrabs per visitar el seu pare i vacunar-se contra la Covid. No som iguals davant de la llei perquè uns són inviolables, tenen immunitat i ni tan sols poden ser investigats; tampoc som iguals davant d’Hisenda, i ara no som iguals ni tan sols en el ritme de vacunació, perquè cap de les dos està en grup de risc i s’han aprofitat dels seus privilegis per vacunar-se abans que els altres. Hauran d’explicar qui ha pagat la vacuna, els viatges, l’estada o la seguretat de les infantes i la del rei emèrit, però flac favor han fet a Felip VI i, al pas que anem, els seus mateixos familiars acabaran amb la imatge d’una institució, la monarquia, que cada dia està més desprestigiada i té menys justificació a hores d’ara. 

tracking