SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Com era previsible, el Tribunal d’Apel·lació de Sàsser a Sardenya ha decidit suspendre el procediment instat pel jutge Llarena per a l’entrega de l’expresident Puigdemont, que ha quedat en llibertat sense cap tipus de mesura cautelar.

És un nou revés per a la justícia espanyola, que també havia demanat l’entrega dels exconsellers i eurodiputats Antoni Comín i Clara Ponsatí, i la justícia italiana se suma als criteris que ja havien aplicat els jutges belgues i alemanys d’una banda i els escocesos i suïssos per una altra. El tribunal de Sàsser ha interpretat que per executar l’euroordre de Llarena és preceptiu que primer es resolguin les qüestions prejudicials plantejades pel mateix jutge al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i també el recurs del mateix Puigdemont al Tribunal General de la Unió Europea contra la decisió d’aixecar-li la immunitat parlamentària com a eurodiputat.

En aquesta tesi també va coincidir la representant espanyola de l’advocacia de l’Estat, que va considerar en el seu moment que cap jutge europeu podria concedir l’euroordre mentre no es resolguessin les qüestions prejudicials i de fet va ser un dels arguments per aixecar-li la immunitat.

Malgrat tot, el jutge del Suprem ha insistit amb l’euroordre, amb la qual cosa ha aconseguit un nou fracàs als tribunals europeus i ha posat en perill d’altra banda l’estratègia de diàleg que han obert els governs de Sánchez i Aragonès.

Els rics paguen menys

En vista dels plantejaments del Suprem i també del Partit Popular, serà complicat buscar una solució negociada per al cas Puigdemont, però Espanya, si manté l’euroordre sense esperar que es resolguin les qüestions prejudicials, s’arrisca a anar rebent sentències contràries dels tribunals europeus amb el consegüent desprestigi a mesura que Puigdemont recorri Europa. I, d’altra banda, difícilment es pot encarrilar la negociació política de la taula de diàleg mentre l’expresident de Catalunya continuï a l’exili. És l’hora de la política.

tracking