SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Que qualsevol persona sigui assetjada o discriminada per la seua condició sexual és, a més d’un possible delicte, una cosa lamentable perquè atempta contra la dignitat de les persones, contra la tolerància i el més elemental respecte. Passi en una capital o en el més petit dels pobles, i és el que li està passant a una parella que es va instal·lar al Querforadat, amb una població durant l’any que tot just arriba als nou habitants, del municipi de Cava, a l’Alt Urgell, amb quaranta-cinc veïns censats, que ha hagut de denunciar l’assetjament homòfob per part d’alguns veïns que els insulten, els menyspreen i fins i tot els han obligat a denunciar davant dels Mossos un intent d’atropellament. Aquesta parella de docents buscava la pau del Pirineu en un paisatge idíl·lic, però s’han trobat amb un grup de veïns, no tots com fan constar els afectats, que els rebutja i els menysprea per la seua condició sexual i arriba a l’insult i a fer-los la vida impossible.

De moment, hi ha mediat l’alcaldessa de Cava, que va arribar a un acord amb les dos parts perquè mostressin indiferència, però els mateixos afectats han explicat que la tensió no ha cessat i que és desagradable viure d’aquesta forma. És evident que no n’hi ha prou amb la indiferència, i encara que no es pugui aconseguir la desitjable cordialitat vista l’actitud d’uns, sí que cal exigir respecte i tolerància, el cessament dels insults i els assetjaments, i si no s’aconsegueix, arribar a les actuacions judicials. També ha anunciat la seua mediació el consell comarcal de l’Alt Urgell, que disposa de més mitjans que el consistori per solucionar el conflicte i que es respectin els drets a la igualtat entre les persones i a triar la seua opció sexual.

És una pena que per l’entossudiment d’uns pocs surti perjudicada la imatge d’un poble i contrasta aquest entossudiment amb l’esforç de tantes poblacions amb risc de despoblació per acollir nous veïns que ajudin a tornar la vida i l’activitat a tants pobles semibuits. El que passa al Querforadat ha de ser una excepció que s’ha de corregir amb urgència, amb respecte a l’opció sexual, educació i tolerància.Evitar la massificació

Tenim una meravella al congost de Mont-rebei, que corre el perill de morir d’èxit per l’allau de turistes i per les dificultats burocràtiques per adaptar la normativa catalana i aragonesa en una zona limítrofa. S’ha avançat en la comissió per regular els usos del congost amb una limitació de dos mil visitants i cinc-cents vehicles al dia repartits en tres àrees d’aparcament i sembla raonable aquesta limitació que ja s’aplica en parcs nacionals.

El temps dirà si són molts o pocs, però cal evitar la massificació per qüestions de seguretat i la salvaguarda del paisatge.

tracking