SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Demà divendres acaba el toc de queda instaurat a Catalunya en vigílies de Nadal, després que en aquesta quinzena de gener hàgim registrat rècords de contagis que per sort han provocat menys morts i ingressos hospitalaris que en onades anteriors, però sí que ha tingut una major capacitat infecciosa. Anuncien que es mantindran la resta de restriccions sobre aforaments i persones que es puguin reunir i segons la portaveu de la Generalitat esperem que el comitè assessor es pronunciï sobre si el certificat Covid és útil amb l’òmicron per decidir si es retira o no. D’acord amb aquestes declaracions, es pot deduir que no estan convençuts que l’exigència del certificat Covid sigui eficaç en aquests moments, o que el toc de queda tampoc ha servit per evitar el rècord de contagis, i llavors és ineludible preguntar-se per què han posat en marxa aquestes restriccions si hi ha dubtes sobre la seua eficàcia.

Es pot argumentar que si no s’hagués aplicat potser els contagis s’haurien multiplicat encara més, però la comparativa amb altres autonomies que no han estat tan dràstiques no aclareixen els dubtes i en qualsevol cas caldria plantejar-se per què les retiren, o s’ho plantegen, quan encara seguim amb una propagació de rècord. Fa l’efecte que es prenen algunes mesures per justificar que s’actua però els successius canvis en els protocols en educació o en el procediment per a altes i baixes i l’aixecament d’alguna restricció fa pensar que s’està gripalitzant l’actuació contra la Covid, es dona per assumit que hi haurà molts contagis i s’actua per no saturar la sanitat primària ni l’atenció hospitalària. Pot entendre’s perquè estem davant d’una pandèmia nova amb variants encara desconegudes i perquè sembla evident que no requereix la mateixa resposta la variant delta de fa uns mesos que l’òmicron actual, però també caldria adaptar les respostes i no continuar amb restriccions idèntiques a les de fa uns mesos sense tenir-ne avaluada l’eficàcia abans de posar-les en marxa.Els bons per a jovesEl Govern central ha aprovat un bo de 250 euros al mes per a joves entre 18 i 34 anys que cobrin menys de 24.318 euros perquè cobreixin el lloguer dels seus habitatges.

És un projecte benintencionat, però queda curt perquè té un horitzó de dos anys, no afecta pisos amb lloguers superiors a 600 euros, 900 en zones més cares, i perquè està previst que beneficiï tan sols 70.000 joves a tot Espanya. Pot provocar un augment dels preus de lloguer si no es fixen límits com està previst i és un pedaç perquè cal augmentar l’oferta amb més pisos socials o liberalitzar els buits.

tracking