SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Als problemes econòmics generats per la pandèmia, s’afegeix ara una taxa d’inflació estratosfèrica que no s’havia vist en els últims 33 anys amb un increment del 7,4 per cent al febrer respecte a l’idèntic mes de l’any passat. Els alts preus de l’energia elèctrica i dels carburants, que no han sabut aturar els governs occidentals, són la punta d’un iceberg en el qual conflueixen la falta de subministraments provocada per l’increment de la demanda i aguditzada per les aturades a les fàbriques asiàtiques, la manca de material electrònic en alguns sectors, l’increment del preu de materials de construcció com fusta o vidre i els problemes en el transport per via marítima amb embussos als ports. El resultat és que els preus s’han disparat i amenacen de frenar la recuperació, amb l’ombra d’una pujada de tipus d’interès i sobretot les conseqüències de la invasió russa d’Ucraïna que no s’ha repercutit en l’índex del febrer, però que es notarà a partir d’ara.

Com hem recordat Rússia subministra la tercera part del gas que es consumeix a Europa i produeix el deu per cent del petroli mundial, mentre que Ucraïna és una de les principals subministradores de cereals per als ramaders espanyols i és evident que el conflicte provocarà talls en el subministrament o encariment de preus, agreujats per l’enfortiment del dòlar que també encarirà les importacions de substitució. El panorama no és encoratjador perquè també caldrà comptar amb una actualització salarial, obligada per la pèrdua de poder adquisitiu i també per la reforma laboral i la pujada del salari mínim, amb la qual cosa entrem en un període inflacionista que perjudicarà la competitivitat i frustra les esperances de reactivació que els experts pronosticaven per a aquest 2022. Confiaven que les tensions inflacionistes serien momentànies perquè partíem de taxes negatives el febrer de l’any passat i confiaven que el març marcaria el sostre i començaria a baixar la taxa, però la guerra d’Ucraïna ha frustrat tots els pronòstics i faran falta mesures perquè la inflació no provoqui més inflació.

Negociar sota les bombes

Vladímir Putin ha intensificat l’ofensiva a Ucraïna, les seues tropes bombardejaven ahir les instal·lacions de la televisió ucraïnesa i demanava als habitants de Kíev que abandonessin les seues cases.

Però avui tornen a reunir-se delegacions russes i ucraïneses, mentre s’especula amb la possibilitat que la Xina faci de mediadora, i la paradoxa és que es parli de pau mentre plouen les bombes sobre el teu país. És necessari que la Xina, Nacions Unides o qui pugui freni aquesta tragèdia i es negociï tot el que calgui.

tracking