SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Les altes temperatures amb registres històrics aquest estiu a Ponent passen una factura més costosa cada dia. Si a mitjans de mes ja parlàvem de restriccions en els regadius per assegurar l’aigua fins al final de la campanya, ara els efectes de la falta de precipitacions ja es noten en el subministrament de boca. El municipi de Baix Pallars, al Jussà, ha estat el primer de la província a prendre mesures.

Ha tallat l’aigua a la nit, de 23.00 a les 7.00 hores, i ha clausurat les fonts públiques per fer front a la situació crítica de les seues reserves davant de la sequera pertinaç. Així mateix ha prohibit utilitzar el subministrament de boca per omplir piscines, basses i regar horts i jardins. Altres municipis també han alertat els seus veïns perquè redueixin el màxim possible el consum per no haver d’adoptar altres mesures més dràstiques.

Aquest seria el cas de Solsona, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Sant Esteve de la Sarga, Bellver o Coll de Nargó, per citar només uns exemples. Així mateix, alguns ajuntaments ja han hagut de recórrer a les cisternes per assegurar el subministrament amb la problemàtica afegida de la cada vegada major dificultat a l’hora de trobar-ne de disponibles. Davant d’aquest panorama i tenint en compte que les reserves hídriques de Catalunya es troben només al 46 per cent de la seua capacitat, la meitat de l’aigua embassada per les mateixes dates de l’any passat, és necessari fer una crida per racionalitzar el consum d’aigua a tots els nivells.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) adverteix que estem en fase de prealerta, que pot passar a ser d’alerta en el cas que les reserves es redueixin per sota del 40 per cent. És d’esperar que el descens de temperatures anunciat a partir de dimarts vinent, amb registres més adequats a l’època de l’any que vivim, comporti precipitacions. De moment, el que està a l’abast de tothom és tancar les aixetes sempre que el seu ús no sigui estrictament necessari per al nostre dia a dia.

Ni 24 hores de treva

Ahir ens felicitàvem de l’acord assolit entre Ucraïna i Rússia per reactivar les exportacions de cereal del primer país, en el que semblava un primer pas per distensionar la zona.

Però, quan no havien transcorregut ni 24 hores, el règim de Putin va donar un altre exemple que el seu objectiu no és la pau. Les seues tropes van llançar un atac amb míssils contra el port comercial d’Odessa, clau per a les esmentades exportacions. Per al líder ucraïnès, Volodímir Zelenski, Moscou “ha escopit” a la cara de l’ONU i de Turquia a l’intentar soscavar l’acord destinat a pal·liar l’escassetat de cereals arreu del món.

I no li falta raó.

tracking